Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μίλησε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τη Μαρία Νικόλτσιου, ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ο κ. Χατζηβασιλείου χαρακτήρισε αρχικά θετική την κίνηση της Τουρκίας να κρατήσει το γεωτρύπανο “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν” εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας . Ωστόσο σήμερα, συνέχισε ο βουλευτής, η Τουρκία υιοθέτησε την τακτική των προκλήσεων, αφενός για να μη φανεί ενδοτική απέναντι στην Ελλάδα στο εσωτερικό ακροατήριο και αφετέρου για να διατηρήσει ζωντανό το έωλο αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας. Ο βουλευτής τόνισε ακόμη πως “οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναχαιτίζουν κάθε φορά τα τουρκικά αεροσκάφη και αντιδρούν με τον αρμόζοντα τρόπο”.

Σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη αλλαγή συμπεριφοράς από την Τουρκία, ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Χατζηβασιλείου ξεκαθάρισε πως “αν η Τουρκία πιεστεί διεθνώς, είναι πιθανό να εργαλειοποιήσει τον πλου του γεωτρυπάνου και να τον αναθεωρήσει, επιζητώντας να κερδίσει πόντους”, συμπληρώνοντας πως “η Άγκυρα ενδεχομένως να κινηθεί προς την κυπριακή ΑΟΖ, διότι έτσι θα κρατούσε ανοιχτή την παράλογη αιτίασή της για λύση “δύο κρατών” στην Κύπρο, την οποία ωστόσο απορρίπτουν όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών”.

Τέλος, αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό και τις εκλογές στην Τουρκία, ο κ.Χατζηβασιλείου υπογράμμισε πως ακόμη κι αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης στις προσεχείς εκλογές, δεν είναι βέβαιο πως η προκλητική ρητορική και ο αναθεωρητισμός της θα αλλάξουν. “Η ρητορική του εθνικισμού και του λαϊκισμού διαπερνά οριζόντια το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία. Κάθε μέρα έχουμε μία πλειοδοσία εθνικιστικής ρητορικής στη γειτονική χώρα. Επομένως, δεν βλέπω πιθανό να βελτιώνεται η ρητορική της Τουρκίας απέναντι στις γειτονικές της χώρες, ακόμη και μετά τις κάλπες”, κατέληξε ο Σερραίος βουλευτής.