Για ένα νομοσχέδιο που αλλάζει την πορεία της δημόσιας διοίκησης, οργανώνει καλύτερα το δημόσιο τομέα και δίνει σημαντικά κίνητρα στα στελέχη του έκανε λόγο ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου από το βήμα της Βουλής.

Αρχικά, ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε σε χρόνια προβλήματα του συστήματος της δημόσιας διοίκησης, τα οποία έρχεται να λύσει το παρόν νομοσχέδιο: «Φέρνει ένα σαφές πλαίσιο στοχοθεσίας για κάθε οργανική μονάδα, ένα πλαίσιο αναφοράς και εισάγει μια νέα αντίληψη στη διαδικασία της αξιολόγησης. Χτίζει μια ξεκάθαρη και διαλεκτική διαδικασία για τον εντοπισμό των δυνατών σημείων και των αδυναμιών του κάθε υπαλλήλου, με σκοπό τη βελτίωσή τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Υπογράμμισε ακόμη τη συνολική αλλαγή νοοτροπίας που φέρνει το παρόν νομοσχέδιο ως προς την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων: «Αφήνουμε πίσω κάθε τιμωρητική φιλοσοφία και κοιτάμε μπροστά. Η αξιολόγηση θα γίνεται κάθε χρόνο, εντός του χρόνου. Όχι 2 και 3 χρόνια μετά, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις. Καταρτίζεται ατομικό σχέδιο ανάπτυξης δεξιοτήτων για κάθε υπάλληλο, με σύγχρονα εργαλεία και μέσα. Επιπλέον, διασφαλίζεται η διαδικασία της αξιολόγησης με ειδικές επιτροπές ελέγχου», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηβασιλείου

Ο κ.Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε ακόμη και στο bonus παραγωγικότητας, το οποίο χαρακτήρισε «σημείο-τομή του νομοσχεδίου», προσθέτοντας πως «είναι μία δίκαιη επιβράβευση σε όσους εργάζονται περισσότερο αποτελεσματικά υπέρ των πολιτών. Η λογική της εξίσωσης όλων προς τα κάτω στερεί από το Δημόσιο στελέχη που μπορούν πράγματι να το οδηγήσουν πολλά βήματα μπροστά».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, ο βουλευτές ανέφερε ότι προβάλλονται μόνο για λόγους αντιπολιτευτικής εμμονής: «Τα στελέχη του δημοσίου τομέα βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από εσάς. Υποτιμάτε και απαξιώνετε τους δημόσιους υπαλλήλους αρνούμενοι κάθε σύγχρονη μορφή αξιολόγησης. Διαφωνείτε με ένα νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει αποφασιστικά πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα», κατέληξε ο κ.Χατζηβασιλείου, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

https://www.youtube.com/watch?v=6DBbjmzBSHU