Στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, όπου απάντησε σε σειρά ερωτήσεων για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, την τουρκική προκλητικότητα και την αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης.
Για την ομιλία του Πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο βουλευτής τόνισε: «Πρόκειται για μία ιστορική ομιλία, καθώς ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τα εθνικά μας ζητήματα. Το έκανε μάλιστα με έναν τρόπο πολύ ξεκάθαρο και με ορολογία κατανοητή από το αμερικανικό κοινό». «Χωρίς μιζέρια και ηττοπάθεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να προβάλει την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της σοβαρότητας και της ισχύος», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.
Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, ο Σερραίος βουλευτής ξεκαθάρισε πως αποτελούν εκδήλωση της ενόχλησης της Τουρκίας για την αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης. «Η Τουρκία ενοχλείται σφόδρα τόσο από το γεγονός ότι στην Αλεξανδρούπολη έχουμε συγκέντρωση συμμαχικών δυνάμεων όσο και από την κατασκευή ενεργειακών υποδομών, που θα κάνουν την Θράκη πάροχο ενεργειακής ασφάλειας για όλα τα Βαλκάνια. Γι’ αυτό και αντιδρά με παραβιάσεις και φαιδρά επιχειρήματα».
Κλείνοντας, ο κ. Χατζηβασιλείου εξήγησε ότι, με αφορμή την προοπτική διεύρυνσης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ προς τη Σουηδία και τη Φινλανδία, η Άγκυρα παίζει ένα παιχνίδι υψηλού ρίσκου. «Οι προκλήσεις στην Αλεξανδρούπολη έχουν ως πρώτους αποδέκτες την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ. Η επιλογή της Τουρκίας να παζαρεύει τη διεύρυνση της συμμαχίας καθιστά προσωρινά κερδισμένο το Κρεμλίνο και τον κ. Πούτιν», κατέληξε ο βουλευτής.