Στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, όπου απάντησε σε σειρά ερωτήσεων για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε πως η επιλογή του Μακρόν να αναδειχθεί σε οιονεί ηγέτη της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία άφησε χώρο στη Μαρίν Λεπέν να ασχοληθεί με τα καθημερινά προβλήματα των  πολιτών. «Στη Γαλλία υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την ακρίβεια στα καύσιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης», προσέθεσε ο βουλευτής. Ακόμη, υπογράμμισε πως ο ακραίος ευρωσκεπτικισμός που κυριάρχησε στη ρητορική των ακροδεξιών υποψηφίων, έκανε τη Μαρίν Λεπέν να φαίνεται σχεδόν μετριοπαθής και να είναι αποδεκτή από σημαντική μερίδα των Γάλλων πολιτών. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι οικονομικές προτάσεις της Λεπέν ήταν σχετικά ασαφείς, ενώ τόνισε ότι τα παραδοσιακά γαλλικά κόμματα σχεδόν εξαερώθηκαν.

Ο Σερραίος βουλευτής σχολίασε και το υψηλό ποσοστό που σημείωσε ο υποψήφιος της γαλλικής Αριστεράς, Ζαν-Λυκ Μελανσόν. «Η καλή επίδοση του κ. Μελανσόν δείχνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι Γάλλων νιώθει να βρίσκεται στο περιθώριο από τη γαλλική πολιτική εξουσία», προσέθεσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Ως προς τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι «θα υπάρξει μία σύγκρουση του φιλελευθερισμού και του ευρωπαϊσμού απέναντι στον αντισυστημισμό και στον εθνολαϊκισμό. Η κ. Λεπέν θα συσπειρώσει γύρω της τους πιο αντισυστημικούς ψηφοφόρους, ενώ ο κ. Μακρόν τους πιο ευθύγραμμους».

Ο κ. Χατζηβασιλείου προέβλεψε ως πιθανότερη τη νίκη Μακρόν στο β’ γύρο, συνυπολογίζοντας τα αποτελέσματα και τις τοποθετήσεις των υπολοίπων υποψηφίων.

https://www.youtube.com/watch?v=2axa0yhfLwM