Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του βουλευτή Σερρών και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσου Χατζηβασιλείου στη συζήτηση με θέμα το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ευρώπης και τις μελλοντικές προκλήσεις που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Η αποτρόπαιη ρωσική εισβολή υποχρέωσε την Ευρώπη να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες της», ανέφερε ο βουλευτής και διεθνολόγος.

Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε πως ανήκουν γεωγραφικά, ιστορικά και οικονομικά στην Ευρώπη. «Η προοπτική της ευρωπαϊκής τους ένταξης θα πρέπει να αναζωογονηθεί στη βάση των συμφωνηθέντων. Το 2022 πρέπει να είναι μία χρονιά εξελίξεων, καθώς η διατήρηση ενός κλίματος αστάθειας στην περιοχή επιτρέπει την επιρροή  από τρίτους παράγοντες», δήλωσε.

Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ακόμη ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μία ισχυρή αμυντική πολιτική που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ». Τέλος, αφού ο βουλευτής ανέλυσε τη μεγάλη σημασία που έχει το κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης, κατέληξε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να είναι ένας οικονομικός ογκόλιθος με αδύναμο γεωπολιτικό αποτύπωμα. Πρέπει  το οικονομικό και το γεωστρατηγικό της μέγεθος να είναι ανάλογα».