Υπερήφανος για την αποτελεσματική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, στην ομιλία του στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, στη Βουλή. Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στην τολμηρή και ενεργητική εξωτερική πολιτική που με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αντιμετωπίζει με επιτυχία τα αλληλένδετα προβλήματα της σύνθετης γεωπολιτικής πραγματικότητας.
 
Ο βουλευτής τόνισε ότι η Ελλάδα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης που αντιπαρατίθεται σε όσους αποκλίνουν από το Διεθνές Δίκαιο, πράγμα που δεν ήταν δεδομένο μέχρι χθες. «Η χώρα δεν αρκείται απλώς στην επίκληση του διεθνούς δικαίου. Το αξιοποιεί προς όφελός της στέλνοντας μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι πάροχος ασφαλείας, όχι καταναλωτής», υπογράμμισε ο βουλευτής.
 
Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στις ιστορικές αμυντικές συμφωνίες, τόσο με την Γαλλία, τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και το μνημόνιο με τη Μεγάλη Βρετανία, που δημιουργούν ένα δίκτυο αλληλοϋποστήριξης και καταδεικνύουν την συναντίληψή μας για την έννοια της ασφάλειας και της διεθνούς νομιμότητας.
 
Για τη Λιβύη, ο Γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα επέστρεψε», υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία Μητσοτάκη στη διάσκεψη στο Παρίσι και η συμμετοχή του Νίκου Δένδια στις σημαντικές συζητήσεις για το λιβυκό, καταδεικνύουν ότι η χώρα μας αποκτά ενισχυμένο λόγο και ρόλο.
 
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι, σήμερα, χάρη στις κινήσεις της κυβέρνησης, είμαστε σαφώς ενισχυμένοι, και διπλωματικά και στρατιωτικά, έναντι της γείτονος, με την Άγκυρα να λαμβάνει σοβαρά τις συμφωνίες της κυβέρνησης και να υπολογίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας μας. «Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία: Επιθυμούμε διάλογο για τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Όμως, δεν δεχόμαστε παιχνίδια με την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το αποδείξαμε και στον Έβρο και στη θάλασσα. Και για την Κύπρο, εργαζόμαστε για διζωνική ομοσπονδία, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Κάθε συζήτηση για διχοτόμηση ή συνομοσπονδία είναι απαράδεκτη και ασύμβατη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό πλαίσιο», κατέληξε ο βουλευτής Σερρών.