Ήσασταν μαζί με τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στο Λονδίνο και στη συνάντηση του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Είναι εφικτός στόχος η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

H συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Τζόνσον έγινε σε πολύ καλό κλίμα και συζητήθηκαν διεθνή και διμερή θέματα. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε το αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημειώνοντας ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για την επανένωσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου τάσσεται υπέρ της επιστροφής και της επανένωσης των γλυπτών. Κι αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Η κυβέρνηση θα εργαστεί μεθοδικά, με στόχο να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα αποκαταστήσουν μια ιστορική αδικία που απασχολεί όχι μόνο κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, αλλά και κάθε πολιτισμένο άνθρωπο. Όπως δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η αίσθηση είναι ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεν θα εμποδίσει την συζήτηση με το Βρετανικό Μουσείο.

Η συμφωνία Σαντσεθ- Ερντογάν αιφνιδίασε την ελληνική διπλωματία; Τι σημαίνει για τη χώρα μας;

Η κυβέρνηση Σάντσεθ σταθερά στηρίζει τις τουρκικές θέσεις. Στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρωτοστατεί, ώστε οι κοινές ευρωπαϊκές θέσεις απέναντι στην Άγκυρα να αμβλύνονται. Ακόμη και σε θέματα παραβιάσεων του κράτους δικαίου και των ατομικών ελευθεριών. Παράλληλα, είναι γνωστή η διασύνδεση Ισπανίας-Τουρκίας, καθώς οι ισπανικές τράπεζες διακρατούν τουρκικό χρέος ύψους 65 δισ. Σε κάθε περίπτωση, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεσμεύονται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το Συμβούλιο έχει τοποθετηθεί, κατ’ επανάληψη, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Η ελληνική διπλωματία αντέδρασε ακαριαία. Δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις και αναμένεται σύντομα στην Αθήνα ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών. Θυμίζω ότι ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Ισπανίας κυβερνά μαζί με τους Podemos, τους φίλους του κ. Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όφειλε να ασκήσει την επιρροή του προς την εθνικά συμφέρουσα κατεύθυνση.

Πριν από λίγους μήνες έγινε στη χώρα μας η Σύνοδος Κορυφής των κρατών  μελών του Νότου της Ε.Ε.  στην οποία υπήρχε ενθουσιασμός από την ελληνική πλευρά για τη σύσφιξη των δεσμών και την συμπαράσταση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Αν οι αποφάσεις μένουν κενά χαρτιά, όπως στην περίπτωση  με την Ισπανία, είναι λάθος της Αθήνας για την υπερβολική αισιοδοξία;

Η Ελλάδα κινείται με μεθοδικότητα και διασφαλίζει πάντα τα συμφέροντά της. Έχει χτίσει ένα δίκτυο συμμαχιών και στοχεύει συστηματικά στην πολυμέρεια. Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα την δυναμική των διεθνών σχέσεων και των διπλωματικών και οικονομικών ισορροπιών. Με λίγα λόγια, δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι έχουν παραμεριστεί τα εθνικά συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών. Γι’ αυτό δεν βάζουμε όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι. Πιστεύουμε στην αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, πιστεύουμε, όμως, και στην ανάγκη για μια πιο στενή και συντεταγμένη πολιτική στην ευρωπαϊκή άμυνα, ακριβώς για να αποφεύγονται οι παραφωνίες.

Σε νέες σκληρές δηλώσεις κατά της Ελλάδας  ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε τη χώρα μας  ότι «επανειλημμένως και συνεχόμενα κάνει προβοκάτσιες, επιθετικές δηλώσεις και ενέργειες που αυξάνουν την ένταση και, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, διαστρεβλώνει τα γεγονότα και παραπλανεί».  Τι θέλει να πετύχει η Τουρκία με αυτές τις δηλώσεις;

Πολλές από αυτές τις δηλώσεις είναι κενές περιεχομένου και γίνονται απλά για να γίνονται. Το σημαντικό είναι ότι χάρη στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, όλοι πλέον στην Ευρώπη και στην ευρύτερη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. Και η Άγκυρα προβοκάρει με την ρητορική της, προσπαθώντας να αλλάξει το βαρύ για εκείνη κλίμα. Όμως, η πραγματικότητα την διαψεύδει. Πιστεύω ότι κατά κύριο λόγο αυτές οι δηλώσεις εξυπηρετούν και εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς, ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομική κατάσταση στη γείτονα είναι πολύ άσχημη.

Η Τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται. Γίνεται για εσωτερική κατανάλωση με το βλέμμα στις εκλογές του 2023 ή βαδίζει η Άγκυρα επί συγκεκριμένου σχεδίου;

Η εθνικιστική ρητορική διατρέχει οριζόντια το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία. Δύσκολα θα βρεθεί μια δύναμη που θα αποκηρύξει τον αναθεωρητισμό της Γαλάζιας Πατρίδας. Όμως, η τουρκική προκλητικότητα εξυπηρετεί και εσωτερικούς σκοπούς, όπως σας είπα. Και με τη διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση, η ανησυχία για μεγαλύτερη ένταση από την Άγκυρα αυξάνεται. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αναζητά και πάλι εχθρούς στο εξωτερικό για να δικαιολογήσει την εσωτερική οικονομική κρίση. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια πολιτική που την απομακρύνει από το δυτικό κόσμο και την Ευρώπη. Στην προσπάθειά της να γίνει περιφερειακή δύναμη, άνοιξε πολλά μέτωπα και τώρα είναι γεωπολιτικά βραχυκυκλωμένη.

Για το Κυπριακό η Τουρκία μιλά μόνο για «δύο κράτη» στην Κύπρο. Πόσο αισιόδοξοι μπορεί να είμαστε για επίλυση;

Η αδιαλλαξία και η επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Άγκυρα, με νέες παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές στα Βαρώσια και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας δυσχεραίνει την εξεύρεση λύσης. Το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων είναι απαράδεκτο. Με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία δεν δείχνει εποικοδομητική διάθεση. Σε κάθε περίπτωση, η λύση των δύο κρατών που προωθεί τον τελευταίο καιρό η Άγκυρα, είναι απορριπτέα, καθώς είναι απολύτως αντίθετη στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Πόσο μπορούν να επηρεάσουν  οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Είναι βέβαιο ότι η ενδεχόμενη επικράτηση της εθνικιστικής ρητορικής του VMRO δεν βοηθάει στην καλλιέργεια των διμερών μας σχέσεων. Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις. Η συμφωνία των Πρεσπών, αν και ιδιαίτερα προβληματική, είναι δεσμευτική. Κι αυτό το γνωρίζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια. Όπως, επίσης, γνωρίζουν ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων και των κανόνων καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό αυστηρή, όμως, αιρεσιμότητα. Η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχθεί παραβίαση των αρχών καλής γειτονίας από κανέναν.