Συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Boris Johnson είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Λονδίνο. Οι δυο ηγέτες προέβησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών. Ανάμεσα στα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP26, καθώς και το αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, προκειμένου να αποκατασταθεί το μνημείο στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχεια του διαλόγου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. για το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο, για τον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη, με την προϋπόθεση της τήρησης του διεθνούς δικαίου. Ως προς την Κύπρο, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την αδιαλλαξία και επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Άγκυρα, με νέες παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές, στα Βαρώσια και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε πως η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Παρών στην συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών ήταν και ο Βουλευτής Σερρών, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και συνεργάτης του Πρωθυπουργού Τάσος Χατζηβασιλείου.