Για την απάντηση της Ελλάδας στον τουρκικό αναθεωρητισμό μίλησε σήμερα ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, προσκεκλημένος του Thessaloniki Summit 2021, που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, στην Θεσσαλονίκη, με συμμετέχοντες κορυφαίους ομιλητές από τον χώρο της πολιτικής και την οικονομίας.  

Ο κ. Χατζηβασιλείου εξήγησε τα γεωπολιτικά και εσωτερικά αίτια του τουρκικού αναθεωρητισμού και ανέλυσε το πώς φτάσαμε κατά την διάρκεια της πολυετούς προεδρικής θητείας του κ. Ερντογάν στην φιλοδοξία αντικατάστασης του κεμαλισμού από την νέο-οθωμανική ισλαμική ταυτότητα του «ερντογανισμού». 

Ο βουλευτής τόνισε ότι σε αυτόν τον αναθεωρητισμό, που ως ένα σημείο έχει φέρει την Τουρκία σε ρήξη με τους προηγούμενους συμμάχους της, καθώς διακρίνεται από ασυνέπεια και αστάθεια, η Ελλάδα απαντά με την επιμονή της στο διεθνές δίκαιο και μια ενεργητική διπλωματία, που μαζί με τους σύγχρονους εξοπλισμούς, την αναδεικνύουν σε ένα πυλώνα σταθερότητας για ολόκληρη την Μεσόγειο.   

Ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει αποδειχθεί αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος και μέσα από τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, τις νόμιμες οριοθετήσεις των θαλασσίων ζωνών με τους γείτονες αλλά και τα διεθνή αναπτυξιακά έργα στα οποία επενδύει. «Η χώρα μας χτίζει ένα τόξο σταθερότητας και διεθνούς νομιμότητας που αναγνωρίζεται από όλους», ανέφερε ο βουλευτής Σερρών.  

Ο βουλευτής στάθηκε και στο ζήτημα της Κύπρου, που αποτελεί την προμετωπίδα του τουρκικού αναθεωρητισμού, επιμένοντας στην σαφή θέση της Ελλάδας ότι η λύση των δύο κρατών και η de jure διχοτόμηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από εμάς, ούτε από την διεθνή κοινότητα.