Για γεωπολιτικό βραχυκύκλωμα της Τουρκίας έκανε λόγο σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνάντησης του Τούρκου και του Αμερικανού Προέδρου. Ο βουλευτής εκτίμησε ότι ο κ. Ερντογάν δεν φαίνεται να πήρε αυτά που ήθελε από την συνάντηση, ενώ αντιθέτως τα μηνύματα που έλαβε από την αμερικανική πλευρά ήταν αυστηρά.

«Από την συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, ο Τούρκος Πρόεδρος κέρδισε μια καλή φωτογραφία που είναι χρήσιμη για το εσωτερικό, ενώ αντιθέτως πήρε αυστηρά μηνύματα: Όχι άλλες κρίσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Όχι στην πολιτική λύση για τα F16. Μια τέτοια λύση θα ήταν ίσως πιθανή υπό την προηγούμενη αμερικανική διοίκηση. Σήμερα, όμως, ακολουθείται η παραδοσιακή νόμιμη διαδικασία, που περνάει από το Κογκρέσο και εκεί οι συσχετισμοί δεν είναι υπέρ της Τουρκίας», ήταν η θέση του βουλευτή, ο οποίος υπογράμμισε ότι τον κ. Ερντογάν τον διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα. Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζεται από τις ΗΠΑ ως μια σοβαρή και υπολογίσιμη δύναμη, που επιθυμούν να κρατήσουν κοντά τους, όμως μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο και υπό αυστηρούς όρους. «Όταν η επίσημη ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου αναφέρεται στην Τουρκία και υπενθυμίζει την ανάγκη για δημοκρατία και κράτος δικαίου, κατανοούμε ότι η διπλωματική πίεση προς τους γείτονες είναι μεγάλη», εξήγησε ο βουλευτής.    

Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε και στις τουρκικές δηλώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και στα σχόλια για την ελληνογαλλική συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τέτοιου είδους παρεμβάσεις αστείες. Ο βουλευτής εξήγησε ότι ιδιαίτερα η ρητορική για δήθεν αποστρατιωτικοποίηση των νησιών κρατά ζωντανό το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, τονώνει τον εθνικισμό και προκαλεί την λαϊκή συμπάθεια στο εσωτερικό της Τουρκίας, την στιγμή που 8 στους 10 Τούρκους πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. 

«Η Τουρκία ενοχλείται από την Αλεξανδρούπολη και τον νέο στρατιωτικό και ενεργειακό ρόλο της περιοχής και του συμβολισμού της. Είναι ένα εμπόδιο στα σχέδιά της να εργαλειοποιήσει την μειονότητα της Θράκης. Και αυξάνεται η γεωπολιτική αξία της Θράκης, ενώ μειώνεται γεωπολιτική αξία του Βοσπόρου και αυτό προκαλεί εκνευρισμό», ανέφερε ο βουλευτής Σερρών.