Στο 11ο Φόρουμ Ασφαλείας που διοργανώνεται στο Βελιγράδι μίλησε ο Βουλευτής Σερρών της ΝΔ και Γραμματέας της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ο βουλευτής εξήγησε τους ιστορικούς, γεωπολιτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την υπόλοιπη Ευρώπη και τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να στηρίξει την ένταξή τους στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, γεγονός που θα συμβάλει τόσο στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, όσο και στην πρόοδο των ίδιων των υποψηφίων χωρών.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηβασιλείου υπενθύμισε το βαρύ παρελθόν των Βαλκανίων υπογραμμίζονται ότι η περιοχή παράγει περισσότερη ιστορία από όση μπορεί να καταναλώσει.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχτεί άλλη σύγκρουση, όπως αυτή της δεκαετίας του 90, στην «αυλή» της, που θα αποσταθεροποιούσε την ειρήνη και την ασφάλεια. Το θέμα δεν είναι «αν» αλλά «πότε» θα γίνει η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», ήταν η ξεκάθαρη θέση του βουλευτή.

Ταυτόχρονα, ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε και στην ευθύνη των υποψηφίων βαλκανικών κρατών που πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να δείξουν εμπράκτως την δέσμευσή τους στις αρχές του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων, ώστε να υπάρξει μια πραγματική σύγκλιση με την ΕΕ.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας και της δικής της δέσμευσης στην ευρωπαϊκή ιδέα, καθώς και στα οφέλη που είχε και έχει από την συμμετοχή στην ΕΕ, που δικαίωσαν την επιλογή του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή να αγωνιστεί για την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ.

«Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην ιδέα της ένταξης στην ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων, όπως ορίστηκε στη Θεσσαλονίκη το 2003, και θα συμβάλει με κάθε τρόπο στα επόμενα βήματα και στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν τις υποψήφιες χώρες πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, όμως οι βαλκάνιοι γείτονες οφείλουν να δουλέψουν περισσότερο προς την σωστή κατεύθυνση», ήταν το μήνυμα του κ. Χατζηβασιλείου από το Βελιγράδι.