Για ενόχληση της Άγκυρας λόγω των πρωτοβουλιών της Αθήνας έκανε λόγο σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου. Ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι στο περιβάλλον παρανομίας και παραβιάσεων που δημιουργεί η Τουρκία στην περιοχή, η Ελλάδα αντιδρά με την δημιουργία ενός νόμιμου περιβάλλοντος ασφαλείας, στη βάση του διεθνούς δικαίου. «Η συμφωνία με Γαλλία και η συμφωνία με τις ΗΠΑ αποδιοργανώνουν την Άγκυρα και γι’ αυτό αντιδρά έντονα», υπογράμμισε ο βουλευτής. 

Ειδικότερα, για την νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο κ. Χατζηβασιλείου εξήγησε ότι βάζει στο επίκεντρο τον Έβρο και μετατρέπει την Αλεξανδρούπολη, εκτός από κόμβο φυσικού αερίου,  σε κόμβο μεταφοράς δυνάμεων προς τα Βαλκάνια και την Μαύρη Θάλασσα. «Η παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου, υποβαθμίζει την γεωπολιτική αξία της Τουρκίας και αναδεικνύει την Ελλάδα ως τον πιο αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ», τόνισε ο βουλευτής, ενώ προσέθεσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά και αμυντικά στην Ελλάδα αποτελεί συνειδητή επιλογή, δεδομένης της μετατόπισης του ενδιαφέροντός τους προς τον Ειρηνικό.

Ο κ. Χατζηβασιλείου επανέλαβε την σημασία της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας, για την οποία εξήγησε ότι αποτελεί ασπίδα αποτροπής, με σημαντικότερο στοιχείο της το ίδιο το πνεύμα της συμφωνίας, που προβλέπει ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ενεργοποιείται σε περίπτωση που οι δύο χώρες συνομολογήσουν ότι δέχονται επίθεση. «Το μήνυμα είναι σαφές: να μην δοκιμάσει κανείς τα όρια της συμφωνίας», τόνισε ο βουλευτής. 

Ο βουλευτής έθεσε, τέλος, και άλλες δύο σημαντικές παραμέτρους για την σημερινή κατάσταση στην Τουρκία. Η πρώτη αφορά την προσπάθεια της Τουρκίας να τα ξαναβρεί με τις ΗΠΑ και να αγοράσει νέα μαχητικά F16. Η δεύτερη αφορά την εσωτερική κατάσταση στην γειτονική χώρα, καθώς για πρώτη φορά η αντιπολίτευση φαίνεται ότι συνασπίζεται γύρω από τον  στόχο της εκλογικής νίκης και της επιστροφής στην προεδρευομένη δημοκρατία. «Δεν είναι εύκολο να πετύχουν το στόχο τους, όμως φαίνεται ότι αναζητούν συγκλίσεις μεταξύ τους», ανέφερε ο Σερραίος βουλευτής.