Ως τη «Συμφωνία του αιώνα, που σηματοδοτεί ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον», χαρακτήρισε την ελληνογαλλική συμφωνία ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου στην ΕΡΤ1. Ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι αποκτούμε σύγχρονα πλοία, που αλλάζουν τον συσχετισμό ισορροπιών, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, και προχωράμε στην επόμενη ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, με μια αγορά σε χαμηλότερο κόστος, υψηλή ποιότητα και ταχύτητα στην κατασκευή.

Ο βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στην «ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής», με την οποία οι δύο χώρες δεσμεύονται σε αμοιβαία υποστήριξη σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Όχι μόνο στους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει η ίδια αλλά και στον αγώνα της για σταθερότητα και δημοκρατία στην Μεσόγειο. Αυτό μας καθιστά πρωτοπόρους», ήταν το σχόλιο του κ. Χατζηβασιλείου. Ο βουλευτής τόνισε ότι η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο στο πως μπορούμε να έχουμε διεθνείς συμφωνίες αμοιβαίως επωφελείς και να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε μεγάλους κινδύνους, στο πως πρέπει να συνεργάζονται οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Παρίσι και Αθήνα δείχνουν τον δρόμο. Δείχνουν συναντίληψη στα θέματα ασφαλείας στην γειτονιά μας. Έχουμε μια συμφωνία περιφερειακού χαρακτήρα που αλλάζει την ισορροπία σε ολόκληρη την περιοχή και αυτό μόνο υπερήφανους μπορεί να μας κάνει», υπογράμμισε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Στο θέμα της γεωστρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης ο βουλευτής ανέφερε ότι είναι απαραίτητη, καθώς ο κόσμος αλλάζει και μαζί πρέπει να αλλάξει και η ΕΕ. «Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι οικονομικός γίγαντας και γεωπολιτικός νάνος. Είναι η στιγμή να συζητήσουμε το δύσκολο κομμάτι του ξεχωριστού αμυντικού βραχίονα στην ΕΕ, όχι για να κάνουμε πολέμους, αλλά για να μπορέσει η Ευρώπη να υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει», τόνισε.

Στην κριτική της αντιπολίτευσης για το κόστος της προμήθειας ο βουλευτής θύμισε ότι η διαπραγμάτευση έφερε μια ιδιαίτερα επωφελή συμφωνία και τόνισε ότι δεν χρειάζεται φθηνός λαϊκισμός. «Είναι μια συμφωνία που κάνει την Ελλάδα διεθνώς πρωταγωνιστή, με αγορά σύγχρονων πολεμικών πλοίων σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την αρχική προσφορά. Κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση. Η συμφωνία είναι πέρα και πάνω από κόμματα. Εύχομαι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δείξουν υπευθυνότητα και με καθαρά εθνική λογική να στηρίξουν την συμφωνία στην Βουλή», ήταν η θέση του κ. Χατζηβασιλείου.

Όσο για τις αντιδράσεις στην Τουρκία, ο βουλευτής τόνισε ότι η Άγκυρα δεν είδε με καλό μάτι την συμφωνία, όχι μόνο γιατί τα πλοία που αγοράζουμε ανεβάζουν το επίπεδο του πολεμικού ναυτικού, αλλά κυρίως γιατί δημιουργείται ένα τόξο διεθνούς νομιμότητας που δεν την βολεύει. «Εμείς επιμένουμε να λύσουμε την διαφορά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο», κατέληξε ο βουλευτής Σερρών κ. Χατζηβασιλείου.