«Το νέο μπλοκ Αμερικής-Βρετανίας-Αυστραλίας απέναντι στην Κίνα, αποτελεί μια νέα πραγματικότητα στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, που θα σηματοδοτήσει την αναδιάταξη της στρατηγικής πολλών τρίτων χωρών», ήταν το σχόλιο του βουλευτή Σερρών της ΝΔ Τάσου Χατζηβασιλείου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1.

Ο βουλευτής εξήγησε ότι η αγγλοσαξονική αυτή συμμαχία ορίζει εμμέσως την Κίνα ως τον βασικό αντίπαλο για το επόμενο διάστημα και δείχνει την επανάκαμψη των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, μετά το πλήγμα που έλαβε το γόητρό τους στο Αφγανιστάν. Για τον κ. Χατζηβασιλείου πρόκειται για μια απάντηση των ΗΠΑ σε όσους τις κατηγόρησαν ότι υπαναχώρησαν στο Αφγανιστάν, και έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι προσφέρουν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους, μετά το 1958, τεχνογνωσία πυρηνικής πρόωσης σε άλλη χώρα. «Τότε είχαν δώσει τη γνώση στη Βρετανία, τώρα στην Αυστραλία», ανέφερε.

Σε ερώτημα για τις αναμενόμενες διεθνείς αντιδράσεις, ο βουλευτής και διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας απάντησε ότι η Κίνα δεν θα αφήσει χωρίς απάντηση τη συγκεκριμένη κίνηση, με πιθανή μια προσέγγιση με την Ρωσία. «Η τελευταία θα μπορέσει να δώσει ισχυρή τεχνογνωσία στην Κίνα και να δημιουργήσει μια νέα συνεργασία μαζί της, ξεκινώντας ίσως από το Αφγανιστάν», ήταν η εκτίμηση του κ. Χατζηβασιλείου. Όσο για την αντίδραση της Γαλλίας, ο βουλευτής ανέφερε ότι παρά το ισχυρό σοκ της απώλειας του μεγάλου συμβολαίου κατασκευής υποβρυχίων για την Αυστραλία, δεν θα τα παρατήσει εύκολα, καθώς έχει ισχυρό αποτύπωμα στον Ειρηνικό, με τις πρώην αποικίες και τις υπερπόντιες κτήσεις της και σίγουρα θα απαντήσει σθεναρά στην νέα τριμερή συμμαχία που την αφήνει εκτός.