Για την σημασία της επίσκεψης Μενέντεζ στην Αθήνα μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος ήταν παρών στην υποδοχή και ξενάγηση του Αμερικανού γερουσιαστή και της συζύγου του στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων. Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι η παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας στην χώρα μας σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στον ρόλο ασφάλειας και σταθερότητας που διαδραματίζει στην Ανατολική Μεσόγειο, θέση που έχει επιβεβαιωθεί από το East Med Act.

«Ο κ. Μενέντεζ είναι ισχυρός παράγων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, οπαδός της δημοκρατίας και σταθερός υποστηρικτής της Ελλάδας, ειδικά στο θέμα της τουρκικής παραβατικότητας», σημείωσε ο βουλευτής προσθέτοντας ότι η επίσκεψη σηματοδοτεί την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του νόμου για την άμυνα και την εταιρική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ που θα θέσει την Ελλάδα στο επίκεντρο της πολιτικής των ΗΠΑ στην Μεσόγειο, ενώ θα προχωρήσει και η πρωτοβουλία κοινοβουλευτικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ-Κύπρου

Για την τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ 

Σε ερώτημα για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Αφγανιστάν, ο κ. Χατζηβασιλείου εξέφρασε την θλίψη του για τις εικόνες από την Καμπούλ και την τραγωδία που αποδίδεται στο ισλαμικό κράτος του Χορασάν, ένα ακραίο παρακλάδι του ισλαμικού κράτους. Ο βουλευτής εκτίμησε ότι η επίθεση έγινε για τρεις λόγους: ως εκδίκηση στους δυτικούς που αποχωρούν από την χώρα, ως διεκδίκηση των ηγετικών πρωτείων έναντι των Ταλιμπάν και, τέλος, ως πρόθεση να λάβουν και αυτοί μια θέση στο τραπέζι των συζητήσεων για την επόμενη μέρα. Επιπλέον, το χτύπημα εξηγεί και δικαιολογεί την απόφαση των ΗΠΑ για σύντομη αποχώρηση από την χώρα, όμως ο κ. Χατζηβασιλείου επεσήμανε ότι ο κίνδυνος το Αφγανιστάν να γίνει άνδρο τζιχαντιστικής τρομοκρατίας ίσως επιβάλλει ανασχεδιασμό της στρατηγικής της Δύσης.

Για τις ενδεχόμενες προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν, ο κ. Χατζηβασιλείου επανέλαβε ότι η χώρα μας προστατεύει με αποτελεσματικότητα τα σύνορά της. «Δεν μπορούμε και δεν είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε ξανά τις εικόνες του 2015, με ανεξέλεγκτες ροές σε ξηρά και θάλασσα. Ούτε ανεχόμαστε εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες», ανέφερε ο βουλευτής. «Οι Έλληνες έχουν καρδιά, όμως δεν  μπορούν να σηκώσουν το βάρος ολόκληρης τη Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Χατζηβασιλείου.