Για την δύσκολη μέρα που ξημερώνει στο Αφγανιστάν μετά την νίκη των Ταλιμπάν, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ερωτηθείς για το αν η Δύση πραγματοποιεί στροφή έναντι των Ταλιμπάν, ανέφερε ότι ο δυτικός κόσμος δείχνει μια ρεαλιστική προσέγγιση στο ζήτημα και εξήγησε ότι είναι σημαντική η ύπαρξη διαύλων επικοινωνίας. «Η Δύση, ταυτόχρονα, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο νέο καθεστώς ότι το Αφγανιστάν δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξαναγίνει κέντρο ισλαμιστικής τρομοκρατίας», υπογράμμισε ο βουλευτής. Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η νίκη των Ταλιμπάν ίσως λειτουργήσει ως μηχανισμός εμψύχωσης και αφύπνισης θυλάκων φονταμεταλιστών σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

Ο βουλευτής εκτίμησε ότι οι Ταλιμπάν θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν την εικόνα τους προς τον έξω κόσμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αλλάξουν θέσεις. Το πιο πιθανό, σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου, είναι το Αφγανιστάν να γυρίσει πίσω δεκαετίες στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. «Η εφαρμογή του ισλαμικού νόμου, θα έχει σαν πρώτα θύματα τις γυναίκες, τα παιδιά και τις μειονότητες», τόνισε.
Για την νέα προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, ο κ. Χατζηβασιλείου ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει έναν ρόλο που δεν της αναλογεί, ούτε πρόκειται να σηκώσει μόνη της το βάρος. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει παράνομες εισόδους ούτε από στεριά ούτε από θάλασσα. «Η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει άμεσα ένα σχέδιο δράσης και να θεραπεύσει την διπλωματική της αδυναμία», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ. Ακόμη, τόνισε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η ασφαλής αποχώρηση από το Αφγανιστάν όλων εκείνων που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις.

Για τον ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι η Άγκυρα φιλοδοξεί να καταστεί μεσάζοντας ανάμεσα σε Ταλιμπάν και Δύση, προβάλλοντας την ισλαμική διάσταση της πολιτικής της. «Όμως, αν και αναζητά ενεργό ρόλο στο Αφγανιστάν, η Άγκυρα θα πρέπει να λάβει υπόψη τις ισορροπίες και τις προτεραιότητες άλλων δυνάμεων, όπως των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, καθώς και του Πακιστάν και του Ιράν. Επομένως, τα πράγματα για την Τουρκία δεν είναι απλά», κατέληξε ο κ. Χατζηβασιλείου.