Στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro μίλησε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, στο πλαίσιο εκτενούς αφιερώματος στο μεταναστευτικό, την δράση της Frontex και την ασφάλεια που προσφέρει o φράκτης στον Έβρο.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο, όταν εκατοντάδες λεωφορεία γεμάτα με πρόσφυγες έφταναν στα σύνορα με την Ελλάδα ενθαρρυμένοι από την Τουρκία με στόχο να περάσουν στην Ευρώπη. Η ένταση μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας των δύο πλευρών οξύνθηκε πολύ γρήγορα.
Στις ερωτήσεις της εφημερίδας ο κ. Χατζηβασιλείου, βουλευτής πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και Γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, απαντά ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει την άφιξη των μεταναστών στην Ευρώπη. Δεν επιβάλλει θεώρηση εισόδου στους ταξιδιώτες που φθάνουν στην Κωνσταντινούπολη με αεροπλάνο από οποιαδήποτε μουσουλμανική χώρα.
“Αρκεί απλώς να πληρώσει κανείς ένα εισιτήριο απλής μετάβασης σε μειωμένη τιμή και να περάσει από το τελωνείο”, εξηγεί ο βουλευτής.
“Ο κ. Ερντογάν δημιούργησε ένα είδος ζώνης Σένγκεν για τις σουνιτικές χώρες”, επισημαίνει ο κ. Χατζηβασιλείου εξηγώντας ότι οι Τούρκοι δεν διώκουν ποτέ τα δίκτυα λαθρεμπόρων ή διακινητών. Και όταν μπορούν να προκαλέσουν το ελληνικό λιμενικό ή την Frontex, δεν το αποφεύγουν.
«Έχουμε δείξει πολλά βίντεο – ντοκουμέντα στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Καταφέραμε να καταστήσουμε ευρωπαϊκό το ζήτημα των ελληνικών συνόρων. Είμαστε ευτυχείς που ακουστήκαμε. Χρειαζόμαστε την Frontex στη χώρα μας», υπογραμμίζει ο βουλευτής.
Στο άρθρο τονίζεται ότι με τις περιπολίες της Frontex και την κατασκευή του φράκτη η κατάσταση δεν είναι τελικά τόσο κακή και αποτελεί “απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από τον Τραμπ”. Αναφέρεται ότι θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε αυτό το πρώτο βήμα. Κατασκευάστηκε από την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει μια ολοένα και πιο ανεξέλεγκτη Εγγύς Ανατολή. «Η Ελλάδα, αυτό το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης, που φέτος γιορτάζει τα διακόσια χρόνια από την έναρξη του πολέμου για την ανεξαρτησία, είναι συνηθισμένο σε αυτή την αντιπαράθεση», καταλήγει το δημοσίευμα.