Στα πολύ θετικά στοιχεία του εργασιακού νομοσχεδίου αναφέρθηκε με λεπτομέρεια, από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, κάνοντας λόγο για αλλαγές που απαντούν στις ανάγκες της σημερινής εποχής και φέρνουν την ελληνική αγορά εργασίας σε ρυθμό Ευρώπης.

Ο βουλευτής τόνισε ότι το νομοσχέδιο στηρίζει τους παλαιούς αλλά και τους νεότερους εργαζόμενους που ζουν στο πετσί τους τις δυσκολίες της αγοράς, τη μαύρη εργασία, τις αδήλωτες υπερωρίες, τις παρενοχλήσεις σε βάρος των γυναικών, τις αυθαίρετες απολύσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των νέων ρυθμίσεων που ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου είναι η θέσπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που σε συνδυασμό με την ευελιξία στο ωράριο, απαντά στις σύγχρονες εργασιακές συνθήκες, με τον εργαζόμενο να μπορεί να επιλέξει το ωράριό του και να κερδίσει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον ίδιο και την οικογένειά του. «Έτσι, η χώρα μας γίνεται μια από τις λίγες στην Ευρώπη που θεσμοθετεί αξιώσεις από τον εργαζόμενο για επιπλέον αμοιβή και, φυσικά, κυρώσεις στον εργοδότη, αν η υπερωριακή απασχόληση είναι παράνομη. Με την ηλεκτρονική κάρτα, ο εργοδότης δεν θα μπορεί να επιβάλει υπέρβαση χρόνου εργασίας καθώς, χάρη στην τεχνολογία, όλα θα ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο», υπογράμμισε ο βουλευτής.

Ο κ. Χατζηβασιλείου κατέκρινε την αντιπολίτευση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ για την διασπορά ψευδών ειδήσεων τις τελευταίες ημέρες κατά του νομοσχεδίου, δηλώνοντας ότι τα σύγχρονα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με ανέξοδες κραυγές και συνθήματα. «Ακούσαμε συνθήματα του προηγούμενου αιώνα. Ακούσαμε υπερβολές, όπως ότι καταργείται το οκτάωρο, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διαλύεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και άλλα αντίστοιχα, με τελικό σκοπό την δήθεν εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργοδοτών. Δεν ακούσαμε τίποτα για τις διατάξεις που θωρακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα στην σύγχρονη εποχή.  Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν «τσίμπησαν στο δόλωμα» και δεν πίστεψαν στις κραυγές σας», τόνισε ο βουλευτής.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής, αντίθετα με τα όσα ισχυρίστηκε η αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο δίνει στους εργαζόμενους δικαιώματα για ρύθμιση του χρόνου εργασίας τους, δικαίωμα για «ψηφιακή» αποσύνδεση από την δουλειά, προστατεύει την εργαζόμενη γυναίκα από την παρενόχληση στον χώρο εργασίας, θεσπίζει γονική άδεια και για τους δύο γονείς, πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ, άδεια φροντιστή για 5 ημέρες και την απαγόρευση απόλυσης του πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού του. Όλα αυτά τα δικαιώματα, ισχυροποιούν τον εργαζόμενο που θέλει να αποκτήσει παιδιά, ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου και συμβάλλουν ενεργά στην στήριξη του δημογραφικού που συνιστά εθνικό ζήτημα.

Ο βουλευτής κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι ψηφίζεται μια εμβληματική μεταρρύθμιση, με πρόσημο προοδευτικό, που θωρακίζει τα εργασιακά δικαιώματα με τρόπο αποτελεσματικό, προστατεύει την ιδιωτική ζωή των εργαζομένων και δημιουργεί συνθήκες για πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.