«Η επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη να διασυνδεθούν τα ελληνοτουρκικά με τα ευρωτουρκικά προκαλεί εκνευρισμό στην ‘Αγκυρα. Αυτή τη στιγμή, ο κ. Ερντογάν ρισκάρει τη σχέση του με τη Δύση, για να διεκδικήσει το ρόλο του προστάτη του Ισλάμ. Όμως, αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να ρίξει νέες γέφυρες, αφού η Ευρώπη είναι η κύρια πηγή επενδύσεων για τη χειμαζόμενη τουρκική οικονομία» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, εκτιμώντας ότι είναι λιγότερο πιθανή μια νέα κρίση στο Αιγαίο.

Μιλώντας για τις σχέσεις Αμερικής και Τουρκίας υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χαθεί η Τουρκία από το δυτικό άρμα, όμως δεν είναι διατεθειμένες να αποδεχθούν αυθαιρεσίες. «Σαφώς, η Ελλάδα αποδεικνύεται ο πλέον αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή. Δεν επενδύουμε, όμως, στην αμερικανοτουρκική ένταση. Αντιθέτως, εμβαθύνουμε τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, αποδεικνύοντας το όραμα της χώρας μας για ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή» προσθέτει.

Για την κρίση στην Μέση Ανατολή ο κ. Χατζηβασιλείου υπογραμμίζει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας εργαλειοποιεί την ανάφλεξη και προσπαθεί να μετατρέψει την αντιπαράθεση Αράβων και Ισραηλινών σε αντιπαράθεση θρησκειών, ελπίζοντας να κεντρίσει το θυμικό του μέσου μουσουλμάνου και ο ίδιος να αναδειχθεί σε «πατερούλη» του Ισλάμ κάτι που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «θα μείνει φαντασίωση».

Τέλος, σε ερώτηση για την επίσκεψη Τσαβούσογλου ο βουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι «θα μπορούσε να είναι ένα θετικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την παραγωγική συζήτηση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στις διερευνητικές επαφές» ξεκαθαρίζοντας «ότι το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί τη μοναδική βάση συνεννόησης».