Έντονη διαφωνία του βουλευτή της ΝΔ με Τούρκους βουλευτές

«Η Τουρκία, μια από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία, αποχώρησε χωρίς καμία προφανή δικαιολογία», ανέφερε σήμερα ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου στην τηλεσύνοδο της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Χαρακτήρισε την Σύμβαση ως ένα από τα πιο προωθημένα νομικά εργαλεία που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε διεθνές επίπεδο, προσθέτοντας ότι είναι αδιαμφισβήτητη υποχρέωση όλων η προστασία των παιδιών και των γυναικών. Ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι η γειτονική χώρα σημείωσε επίσης οπισθοδρόμηση στην προστασία των μειονοτήτων και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την στάση της και να επανέλθει στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης: «Η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο για κανένα λόγο».

Έντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΑΚΡ και συνεργάτη του Ταγίπ Ερντογάν, κ. Αχμέτ Γιλντίζ, ο οποίος απάντησε στον κ. Χατζηβασιλείου ότι και άλλες χώρες στην Ευρώπη δεν έχουν υιοθετήσει ακόμα την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, επομένως δεν βλέπει τον λόγο γι’ αυτήν την συζήτηση.
Ο Τάσος Χατζηβασιλείου ανταπάντησε στον Τούρκο βουλευτή ότι το ζήτημα είναι να συγκρίνεται κάποιος με τους καλύτερους και όχι με τους χειρότερους. «Σας καλώ να αναλογιστείτε τι πρέπει να κάνουν τα κράτη μας με τα δικαιώματα παιδιών και γυναικών. Η Τουρκία έφυγε από την Σύμβαση αδικαιολόγητα και θα θέλαμε πολύ να επανέλθει, πλάι στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές χώρες», κατέληξε ο Έλληνας βουλευτής, με τις θέσεις του να γίνονται αποδεκτές από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του.

Να σημειωθεί ότι τη συζήτηση περί Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ζητήσει προ ημερών η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας κ. Ντόρα Μπακογιάννη.