Το διαχρονικό αίτημα των Σερραίων να διδάσκεται συστηματικά στα ελληνικά σχολεία η ζωή και τα ιδανικά του ήρωα Εμμανουήλ Παππά, της εμβληματικής αυτής μορφής της Ελληνικής Επανάστασης στην Μακεδονία, μετέφερε με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου. 

Ο βουλευτής περιγράφει την λαμπρή ιστορία του Εμμανουήλ Παππά και την τεράστια προσφορά του στον Αγώνα για την Ελευθερία. Η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία να θυμηθούμε, να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηβασιλείου. 
«Ο βίος και τα ιδανικά του Εμμανουήλ Παππά δεν είναι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό. Αποτελούν, όμως, παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα Ελληνόπουλα. Γι’ αυτόν τον λόγο, με δεδομένη την ευαισθησία σας στα μείζονα ιστορικά θέματα, θέτω υπόψιν σας το αίτημα των Σερραίων να ενταχθεί στην σχολική εκπαίδευση η συστηματική διδασκαλία γι’ αυτήν την εμβληματική μορφή της Επανάστασης. Ο Εμμανουήλ Παππάς αποτελεί μια λαμπρή μορφή που ενσαρκώνει τα ελληνικά ιδανικά. Το παράδειγμά του αποτελεί οδηγό για τις νεότερες γενιές», κατέληξε ο κ. Χατζηβασιλείου στην επιστολή του προς την κ. Κεραμέως.  

 

 

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής προς την Υπουργό: 

 

 

Αγαπητή κ. Υπουργέ,

Αγαπητή Νίκη,

 

Ο ήρωας Εμμανουήλ Παπάς γεννήθηκε στην Δοβίστα Σερρών (νυν Εμμανουήλ Παππάς) το 1772 και υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της Ελληνικής Επανάστασης στην Μακεδονία. 

Ήταν έμπορος, τραπεζίτης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας που δαπάνησε όλη την περιουσία του για την Επανάσταση. Υπήρξε πρωτεργάτης της εξέγερσης στη Χαλκιδική και μία από τις αγνότερες και ηρωικότερες μορφές του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Η συνδρομή του στο ξεσηκωμό των Ελλήνων στην Μακεδονία ήταν σπουδαία και όταν στις Καρυές, στις 17 Μαΐου 1821, αποφασίστηκε η κήρυξη της Επανάστασης, ο Εμμανουήλ Παππάς ορίστηκε «Αρχηγός και υπερασπιστής της Μακεδονίας». Διηύθυνε τις επιχειρήσεις σε σειρά σημαντικών μαχών, με κυριότερες αυτές των Σταγείρων και του Σταυρού. Καταπονημένος από τις δυσκολίες του αγώνα και τις κακουχίες των μαχών, πέθανε από καρδιακή προσβολή και κηδεύτηκε στην Ύδρα στις 5 Δεκεμβρίου 1821. 

Ο Σερραίος αγωνιστής αφιέρωσε στην Επανάσταση την περιουσία του και την ζωή του. Ακόμα, από τα 8 αγόρια του, τα 3 έπεσαν ηρωικώς στον Αγώνα. Ο Εμμανουήλ Παππάς αποτελεί μία μοναδική ηρωική μορφή. Η αφοσίωσή του στην ιδέα της Ελευθερίας και η αυτοθυσία του αποτελούν έμπνευση για μας. 

Η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία να θυμηθούμε, να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Ο βίος και τα ιδανικά του Εμμανουήλ Παππά δεν είναι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό. Αποτελούν, όμως, παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα Ελληνόπουλα. Γι’ αυτόν τον λόγο, με δεδομένη την ευαισθησία σας στα μείζονα ιστορικά θέματα, θέτω υπόψιν σας το αίτημα των Σερραίων να ενταχθεί στην σχολική εκπαίδευση η συστηματική διδασκαλία γι’ αυτήν την εμβληματική μορφή της Επανάστασης. Ο Εμμανουήλ Παππάς αποτελεί μια λαμπρή μορφή που ενσαρκώνει τα ελληνικά ιδανικά. Το παράδειγμά του αποτελεί οδηγό για τις νεότερες γενιές.  

 

Φιλικά,

 
Τάσος Χατζηβασιλείου