“Δεν περιμένουμε θαύματα, οι προσδοκίες μας είναι ρεαλιστικές. Άλλωστε μακροπρόθεσμα οι διερευνητικές μπορούν να προσφέρουν περισσότερα και ορθώς η κυβέρνηση επιμένει σε αυτές”, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, με αφορμή τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας σήμερα στην Αθήνα.

Ο βουλευτής εκτίμησε ότι η Άγκυρα, παρά τους υψηλούς τόνους που συντηρεί, προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ένα εποικοδομητικό προφίλ και να προβάλει διαλλακτικότητα, στην σκιά της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, καθώς και της προμήθειας των νέων μαχητικών Ραφάλ από την χώρα μας. Για τον κ. Χατζηβασιλείου, η Τουρκία στέλνει το μήνυμα ότι δεν εγκαταλείπει τις μαξιμαλιστικές της θέσεις και εμμένει στην προσπάθειά της να δώσει πολιτικό χαρακτήρα στις διερευνητικές, βαφτίζοντάς τις «συμβουλευτικές επαφές». Επίσης, όπως σημείωσε ο βουλευτής, η συμμετοχή στις διερευνητικές ενός διπλωμάτη έμπειρου στο Κυπριακό δείχνει την πρόθεση της Άγκυρας να ρίξει το βάρος της στις συζητήσεις για την Κύπρο το επόμενο διάστημα.

Όσο για την ρηματική διακοίνωση που εξέδωσε χθες η Τουρκία, ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι επειδή η Άγκυρα δεν μπορεί να εμπλουτίσει, όπως επιθυμεί, τις διερευνητικές, ρίχνει το βάρος της στην Μεσόγειο και δυναμιτίζει το κλίμα με έναν στόχο: να υπενθυμίσει την παρουσία της και να παραμένει στο οπτικό πεδίο της Δύσης. Η σταθερή διεκδίκηση της Τουρκίας, σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου, είναι να συμπεριλαμβάνεται σε κάθε συζήτηση για την περιοχή. Αυτό, όμως, που διαφαίνεται πίσω από την επιθετική ρητορική είναι η έντονη ανησυχία της Άγκυρας για την έλλειψη επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο, δύο μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Μπάιντεν, εκτίμησε ο Σερραίος βουλευτής.