Τα προβλήματα του Σερραίου αγρότη και κτηνοτρόφου και οι προτάσεις για την αποτελεσματική στήριξή του βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.

Με δεδομένες τις επιπτώσεις της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών, ο κ. Χατζηβασιλείου ζήτησε από τον Υπουργό να εξεταστεί η δυνατότητα υιοθέτησης σειράς προτάσεων που στοχεύουν στην στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Ανάμεσα στις προτάσεις του βουλευτή ήταν η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς για την περίοδο 2020, η επίσπευση των διαδικασιών καταβολής ενισχύσεων στους πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Ιανουαρίου, καθώς και η ανάγκη σύντομης τακτοποίησης των ενισχύσεων γεωργών και κτηνοτρόφων για το 2020 (βασική ενίσχυση, «πρασίνισμα», συνδεδεμένες ενισχύσεις). Παράλληλα, πρότεινε την διενέργεια διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., έτσι ώστε να απαλειφθούν τυχόν ποινές που είχαν επιβληθεί σε αγρότες και την επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών που αφορούν τα έτη 2015 έως σήμερα.

Ιδιαίτερα για την νέα γενιά γεωργών, που αποτελούν το μέλλον της Π.Ε. Σερρών, ο βουλευτής μετέφερε στον Υπουργό την εκτίμησή του ότι το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα στήριξης κινείται στην σωστή κατεύθυνση και πρότεινε να προβλεφθεί μεγαλύτερη διάρκεια δέσμευσης, ώστε να εγγυάται την μεγαλύτερη δυνατή παραμονή των νέων αγροτών στην παραγωγή. Επίσης, ο κ. Χατζηβασιλείου παρουσίασε αναλυτικά την πρότασή του για δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων την οποία  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανός άκουσε με ενδιαφέρον. Μια τέτοια εξέλιξη θα αύξανε σημαντικά το αγροτικό εισόδημα.

Με λεπτομέρειες συζητήθηκε και το ζήτημα επανέκδοσης της απόφασης άδειας εισόδου στην χώρα εργατών γης ερχόμενων από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, που ο κ. Χατζηβασιλείου είχε φέρει στην επικαιρότητα πέρσι. Για το συγκεκριμένο θέμα το ΥΠΑΑΤ έχει καταθέσει ολοκληρωμένο πλαίσιο στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, βρίσκεται σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, και αναμένεται άμεσα η σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων φορέων.

Ο κ. Χατζηβασιλείου ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό κ. Λιβανό για την αμεσότητά του και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τα προβλήματα των Σερραίων αγροτών και κτηνοτρόφων.