Στην εκπομπή EPOLITICS του TheCaller WEB TV και τον Αιμίλιο Περδικάρη μίλησε την Πέμπτη το μεσημέρι ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου, με φόντο την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Όπως είπε αρχικά ο κ. Χατζηβασιλείου, «η Τουρκία πριν λίγες εβδομάδες απέρριπτε κάθε είδους διάλογο, αντ’ αυτού άλλαξε εντελώς τη στάση της και σε λίγες μέρες μόνο αποφάσισε να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων και αυτό αποτελεί καλή είδηση και δικαιώνει την επιλογή της Ελλάδας να είναι το παράδειγμα της διεθνούς νομιμότητας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Τουρκία ρίχνει γέφυρες στην Ευρώπη γιατί ψάχνει ζεστό χρήμα, έχει ανάγκη από άμεσες επενδύσεις και υποχρεώνεται να προσεγγίσει το δυτικό μπλοκ».

Πάντως, ο ίδιος είπε πως «είναι νωρίς ακόμα για οποιαδήποτε πρόβλεψη» και όπως τόνισε «η Ελλάδα έχει μπει αυτή τη στιγμή σε μια προδιαλογική διαδικασία, προσπαθώντας να βρει λύση στο πρόβλημα που μας χωρίζει με την Tουρκία στο θέμα με την AOZ… Eπιθυμούμε συνομιλίες για μια συνολική λύση».

«Γι’ αυτό και λέμε πως αν δεν βρεθεί λύση μεταξύ μας, θα προσφύγουμε στο δικαστήριο της Χάγης», επισήμανε ο Τάσος Χατζηβασιλείου για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Μη γελιόμαστε, η Αμερική δεν πρόκειται να αφήσει την Τουρκία στη τύχη της».

Παράλληλα, εκτίμησε πως «η Ουάσιγκτον θα αναζητήσει τρόπο επαναρυμούλκησης της Τουρκίας στο δυτικό άρμα…» και υποστήριξε πως «η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει ολοκληρωμένη πολιτική και όραμα για την Ανατολική Μεσόγειο. Οι Αμερικανοί και οι Έλληνες σήμερα έχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή».

«Ζητήματα που αφορούν στα χωρικά ύδατα και στην εδαφική κυριαρχία δεν συζητώνται», ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου, ο οποίος ανέφερε ότι «η Τουρκία δεσμεύεται από το εθιμικό δίκαιο».