Για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια μίλησε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο εισηγητής της κυβέρνησης στο σχετικό νομοσχέδιο και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα να επεκτείνει τη θαλάσσια κυριαρχία, όπως και όταν το κρίνει εθνικά ωφέλιμο. Σε ερώτημα αν ακολουθεί η Κρήτη, ο βουλευτής ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν ειδικές συνθήκες στην Κρήτη, τον Παγασητικό, τον Θερμαϊκό ή οπουδήποτε αλλού. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων παντού. Θα το ασκήσει όποτε το αποφασίσει, με βάση το εθνικό συμφέρον».
 
Για τη διγλωσσία της Τουρκίας, ο κ. Χατζηβασιλείου δήλωσε ότι η εθνικιστική ρητορική που ανέπτυξε η γειτονική χώρα τα προηγούμενα χρόνια υποχρεώνει την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει υψηλά τους τόνους, για να εξηγήσει με εύσχημο τρόπο την μεταστροφή της στάσης της και την συμμετοχή της στις διερευνητικές επαφές. Επίσης, πρόσθεσε ότι στη γειτονική χώρα υπάρχουν άτυπα τρία κέντρα διπλωματίας: «Έχουμε έναν «διαγωνισμό» ανάμεσα στους κ.κ. Τσαβούσογλου, Ακάρ και Καλίν για το ποιος έχει αυξημένη επιρροή στις διπλωματικές σχέσεις».
 
«Δάσκαλε που δίδασκες…», για τις τουρκικές κατηγορίες περί μειονοτήτων
 
Ο κ. Χατζηβασιλείου χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίθεση της τουρκικής κυβέρνησης στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με αφορμή τις δηλώσεις του για τα δικαιώματα των Ιμβρίων που σταθερά παραβιάζονται από την Άγκυρα. Δήλωσε ότι η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται με τον δέοντα τρόπο στις μειονότητες που ζουν εκεί και ότι δεν σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι αν δει κανείς την κατάσταση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου και τις συγκρίνει με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, θα καταλάβει ποια χώρα σέβεται τις μειονότητες και ποια όχι. «Είναι αστείο να μας κατηγορεί η Τουρκία για παραβίαση μειονοτικών δικαιωμάτων. Δάσκαλε που δίδασκες…», κατέληξε ο βουλευτής.