Ιστορικό χαρακτήρισε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο εισηγητής της ΝΔ και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, το νομοσχέδιο της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Με το νομοσχέδιο για πρώτη φορά επεκτείνονται τα ελληνικά χωρικά ύδατα και αυξάνεται η εθνική κυριαρχία με ειρηνικά μέσα σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας, μαζί με τον αντίστοιχο εναέριο χώρο, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στην ουσία, η χώρα μεγαλώνει. Ενώ η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το μονομερές της δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα και σε άλλες περιοχές, όπως και όταν το κρίνει εθνικά ωφέλιμο», τόνισε ο εισηγητής της πλειοψηφίας και στάθηκε ιδιαίτερα στην υπευθυνότητα των κομμάτων και την στήριξη του νομοσχεδίου από  την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων: «Η συναίνεση της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας. Ειδικά φέτος, που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το μήνυμα αυτό έχει μεγαλύτερη αξία. Στην χώρα που βίωσε τον εθνικό διχασμό, αξίζει η επίτευξη συνεννόησης στα εθνικά μας θέματα».

Ο κ. Χατζηβασιλείου απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρθηκε στη στάση της ΝΔ όταν πριν από τρία χρόνια ο κ. Κοτζιάς είχε αναγγείλει την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο χωρίς αυτή να έχει υλοποιηθεί, είπε ότι οι σημερινές συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. «Το τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο άλλαξε ραγδαία από το 2018, η γειτονιά έχει επιβαρυνθεί γεωπολιτικά, ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ η υπογραφή του παράνομου και απαράδεκτου τουρκο-λιβυκού μνημονίου διαμόρφωσε μια δυσάρεστη πραγματικότητα που η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει άμεσα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η επέκταση δεν γίνεται αποσπασματικά. Δεν γίνεται ξαφνικά μια ωραία πρωία»

Ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι η επέκταση εντάσσεται σε έναν ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό. «Η Ελλάδα έχει σήμερα στη φαρέτρα της τις δύο νόμιμες Συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, την συνεννόηση για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο με την Αλβανία». Ο κ. Χατζηβασιλείου κατέληξε λέγοντας ότι τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας όπου πρωταγωνιστεί η Ελλάδα, η ενδυνάμωση των σχέσεων με το Ισραήλ αλλά και με σημαντικά κράτη του αραβικού κόσμου ένα πράγμα καταδεικνύουν: η Ελλάδα, πλέον, έχει όραμα για την ευρύτερη περιοχή και ενώνει δυνάμεις για να το υλοποιήσει.