«Το νομοσχέδιο για τα 12 μίλια στο Ιόνιο είναι ιστορικό», ανέφερε σήμερα ο εισηγητής της ΝΔ και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προσθέτοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης αυξάνει την εθνική κυριαρχία και μεγαλώνει, ουσιαστικά, την χώρα. Ο εισηγητής τόνισε ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, μέχρι το Ταίναρο, και η ταυτόχρονη αύξηση του υπερκείμενου εναέριου χώρου, σηματοδοτεί την εγκατάλειψη της αδράνειας στην εξωτερική πολιτική, ενώ δείχνει ότι η χώρα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Χατζηβασιλείου στάθηκε στο ζήτημα της καταλληλόλητας της χρονικής στιγμής για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εξηγώντας ότι την σημερινή οριοθέτηση διευκολύνουν οι τελείως διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα: «Η απόφαση επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο έρχεται ως η τελική πράξη της διευθέτησης των εκκρεμοτήτων στην περιοχή, μετά και την πρόσφατη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία», τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου και ανέφερε ότι η επέκταση δεν γίνεται αποσπασματικά, αλλά εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη που στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως πόλου περιφερειακής σταθερότητας.

Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιφυλάξεις της ΝΔ το 2018, όταν ο κ. Κοτζιάς είχε προαναγγείλει επέκταση στο Ιόνιο, ο κ. Χατζηβασιλείου ξεκαθάρισε ότι «από το 2018 μέχρι σήμερα, το τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αλλάξει ραγδαία και η γειτονιά μας είναι γεωπολιτικά επιβαρυμένη. Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ η υπογραφή του παράνομου και απαράδεκτου τουρκο-λιβυκού μνημονίου διαμόρφωσε μια απροσδόκητη και δυσάρεστη πραγματικότητα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Μετά και τις ισχυρές συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση με Ιταλία και Αίγυπτο, τώρα η ώρα είναι η πλέον κατάλληλη». Για την επέκταση χωρικών υδάτων σε άλλες θαλάσσιες περιοχές, ο Τάσος Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα στο ακέραιο και θα το εφαρμόσει, όπως και όταν το κρίνει εθνικά ωφέλιμο.

Η Ελλάδα δεν φοβάται τις διερευνητικές

Θετικό χαρακτήρισε ο Τάσος Χατζηβασιλείου το γεγονός ότι η Τουρκία, ύστερα από μια περίοδο προκλήσεων, εκφράζει την βούληση να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές: «Η Άγκυρα κατάλαβε ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι συνυφασμένες με τις ελληνοτουρκικές. Η σκληρή δουλειά της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς. Έτσι, η Άγκυρα αποδέχεται το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, έστω και με καθυστέρηση. Η Ελλάδα θα προσέλθει στον επόμενο γύρο με αυτοπεποίθηση και ορθή επιχειρηματολογία, αλλά και με ισχυρές συμμαχίες. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: συζήτηση περί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, από κοινού προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο», κατέληξε ο βουλευτής Σερρών.