Για την επόμενη ημέρα των αμερικανικών εκλογών και την Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, στην 2η Διάσκεψη για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο του Φόρουμ Δελφών.

«Οι δεσμοί Ελλάδας και ΗΠΑ βασίζονται στις κοινές μας αρχές για την ελευθερία και την δημοκρατία και ενισχύονται από την ενεργητική παρουσία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας», ανέφερε ο βουλευτής. «Τον τελευταίο καιρό, οι διμερείς σχέσεις έφτασαν σε εξαιρετικό επίπεδο. Η Ουάσιγκτον εγκαταλείπει την πολιτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μένοντας πιστή στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Είμαι βέβαιος ότι η βαθιά γνώση του κ. Μπάιντεν για την περιοχή μας και η προσήλωσή του στην ειρήνη και τη σταθερότητα είναι βασικοί παράγοντες για την εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», υπογράμμισε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Σε ερώτηση του συντονιστή Μάικ Μανάτος, για την Τουρκία, ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε ότι αναμένεται η νέα αμερικανική κυβέρνηση να επιχειρήσει την επαναρυμούκληση της Τουρκίας στις δυτικές αξίες. «Σε κάθε περίπτωση, η σχέση της Τουρκίας με την Δύση πρέπει να διαμορφωθεί στην βάση συγκεκριμένων κανόνων και του σεβασμού των φιλελεύθερων αξιών μας», εξήγησε ο βουλευτής.

Για τον ρόλο των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι θέλουμε οι ΗΠΑ να παραμείνουν ο στενός εταίρος με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινό όραμα για την περιοχή. «Στην ευρύτερη γειτονιά παρατηρείται έντονος ανταγωνισμός για τις σφαίρες επιρροής. Ενώ άλλοι προτιμούν την ιδέα της «ισχύος ενάντια στους άλλους», η Ελλάδα και οι ΗΠΑ επιλέγουν την λογική της «ισχύος μέσω συνεργασίας με τους άλλους», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, προσθέτοντας την σημασία των σχημάτων περιφερειακής συνεργασίας, όπου πρωταγωνιστεί η χώρα μας.

Τέλος, ο κ. Χατζηβασιλείου επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και την καλή γειτονία και την πίστη της στην αξία του διαλόγου: «Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παραβιάσεις. Αν όντως επιθυμεί την συζήτηση, ας προσέλθει στις διερευνητικές επαφές. Για την ώρα, παραμένει ο κοινός παρονομαστής της αστάθειας από την Λιβύη ως τον Καύκασο», κατέληξε.

Στην διάσκεψη, που πραγματοποιείται απόψε ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, συμμετέχουν οι Έλληνες Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Πρέσβυς των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ κ.ά.