«Χρειαζόμαστε μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό», τόνισε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ και διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Τάσος Χατζηβασιλείου, στο διαδικτυακό σεμινάριο που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα την Ευρωπαϊκή Διαχείριση του Μεταναστευτικού.
 
Ο κ. Χατζηβασιλείου αναγνώρισε την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, καθώς φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, όμως υπενθύμισε ότι η ίδια είναι συνυπεύθυνη για το πρόβλημα, όταν συμμετέχει στην δημιουργία περιφερειακών κρίσεων. Επιπλέον, όπως εξήγησε ο βουλευτής, η Τουρκία επέλεξε πριν 10 χρόνια να γίνει συνειδητά χώρα υποδοχής, με την λογική της υποδοχής των μουσουλμάνων αδελφών από όλον τον ισλαμικό κόσμο.
 
Εκτός αυτών, ο βουλευτής θύμισε ότι η Άγκυρα έχει συχνά εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό για ίδιον όφελος, προκειμένου να αναδειχθεί σε προνομιακό συνομιλητή της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου, η Κοινή Δήλωση του 2016 συντάχθηκε με τρόπο που ουσιαστικά έδωσε στην Τουρκία τα κλειδιά της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Μόνο που Άγκυρα δεν τηρεί αυτά που συμφώνησε.
 
Για αυτούς τους λόγους, ο κ. Χατζηβασιλείου υποστήριξε ότι θα πρέπει να έχουμε σύντομα μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό, η οποία θα προβλέπει αναβαθμισμένο ρόλο της FRONTEX, υποχρεωτική συμμετοχή της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιπολίες και, φυσικά, ανασχεδιασμό των οικονομικών στηριγμάτων από την Ευρώπη προς την Άγκυρα, με αυστηρότερες προϋποθέσεις. Ο βουλευτής προσέθεσε ότι θα πρέπει επιτέλους να προχωρήσει η δυνατότητα μετεγκατάστασης όλων των προσφύγων και μεταναστών, και από την νησιωτική και από την ηπειρωτική Ελλάδα, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
«Η Ελλάδα δεν είναι ένα αφύλακτο οικόπεδο αλλά ένα σοβαρό κράτος»
 
Εκφράζοντας τη στήριξή του στην πρόταση της Κομισιόν για ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά του Έλληνα Αντιπροέδρου στην Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. Τέλος, ο κ. Χατζηβασιλείου στάθηκε στην επιτυχία της κυβέρνησης που κατάφερε κατακόρυφη μείωση των ροών χάρη στην αποτελεσματική φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων και που αποτέλεσε καίριο πλήγμα στους διακινητές. «Η Ελλάδα είναι η ασπίδα της Ευρώπης και αυτό θα πρέπει να το θυμόμαστε όλοι, συμπεριλαμβανομένων των εταίρων μας. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε δυσανάλογα μεγάλο βάρος. Πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο Διεθνές Δίκαιο, η σημερινή κυβέρνηση στέλνει ένα καθαρό μήνυμα: ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα αφύλακτο οικόπεδο αλλά ένα σοβαρό κράτος», κατέληξε ο βουλευτής Σερρών.  
 
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Καθηγητής και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης. Στο πάνελ συμμετείχαν ο Καθηγητής Κώστας Υφαντής και οι Αναπληρωτές Καθηγητές Γιάννης Γρηγοριάδης και Μάνος Καραγιάννης.