Υπέρ του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία τάχθηκε ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της ΝΔ και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, κατά την αποψινή Πολιτική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία συζητήθηκε η ατζέντα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής.

Μετά τις τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τουσκ και του Μάνφρεντ Βέμπερ, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε στους αξιωματούχους του ΕΛΚ ότι η διαρκής προκλητικότητα της Άγκυρας υπονομεύει ευθέως την ενότητα και την ασφάλεια της ΕΕ. Επίσης, επεσήμανε ότι παρά την διάθεση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να γεφυρωθεί το ευρω-τουρκικό χάσμα, να μειωθεί η ένταση και να επιστρέψει η Τουρκία στις διερευνητικές επαφές, ο κ. Ερντογάν επέμεινε στον δρόμο της παραβατικότητας. Συνέχισε τις προκλήσεις, καταπάτησε ψηφίσματα του ΟΗΕ και εξακολούθησε τις παράνομες έρευνες στην Μεσόγειο.

Ο κ. Χατζηβασιλείου εξήγησε ότι οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες μπορούν να προστατευθούν μόνον μέσω της ενότητας. Παράλληλα, ανέδειξε το ζήτημα του εμπάργκο όπλων: «Παρά την στενή οικονομική σχέση χωρών της ΕΕ με την Τουρκία, είναι παράλογο να καταλήγει σε αυτήν πολεμικός εξοπλισμός, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον κράτους-μέλους». Πρόσθεσε ότι το θέμα του εμπάργκο αποτελεί ζήτημα αρχών και αξιών: «Δεν μπορεί η Ευρώπη να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πώληση όπλων. Η ευαισθησία δεν είναι επιλεκτική», υπογράμμισε ο βουλευτής.

«Ζητώ από τους εταίρους μας στο ΕΛΚ στο Συμβούλιο Κορυφής να επιλέξουμε την ενότητα και να στείλουμε στην Τουρκία ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την προστασία της ασφάλειας στην Μεσόγειο», κατέληξε ο κ. Χατζηβασιλείου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)