Ο βουλευτής της ΝΔ και Γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων μιλά στη “ΜτΚ” ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Του Νίκου Οικονόμου
«Η Ελλάδα επιθυμεί μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή και δημοκρατική Τουρκία, που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Η συμπεριφορά του περιφερειακού νταή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από καμία σύγχρονη δημοκρατική χώρα», τονίζει στη «ΜτΚ» ο Τάσος Χατζηβασιλείου. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπου θα συζητηθούν και οι κυρώσεις προς την Τουρκία ο βουλευτής της ΝΔ και Γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων επισημαίνει ότι η στάση της Άγκυρας είναι προσχηματική και ότι η Ελλάδα θα ζητήσει ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Για τη μάχη κατά της πανδημίας πιστεύει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να ανήκει στην κατηγορία των χωρών που τα πηγαίνουν καλά, ενώ για τον εμβολιασμό απαντά ότι «φυσικά και θα εμβολιαστεί». Τέλος χαρακτηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης «μία μεγάλη ευκαιρία για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. «Για να γίνει αυτό χρειάζεται σχέδιο και αποφασιστικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει και τα δύο», σημειώνει.
Κύριε Χατζηβασιλείου, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί η διαδικασία έναρξης κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Σε τι φάση είμαστε σε σχέση και με την προηγούμενη Σύνοδο της 16ης Οκτωβρίου, όπου και τότε η Τουρκία ήταν στην ατζέντα;
Μετά την τελευταία Σύνοδο δόθηκε αρκετός χρόνος στην Τουρκία για να αποδείξει συνέπεια λόγων και έργων. Δυστυχώς, εκείνη συνέχισε την ίδια τακτική. Τα μπρος – πίσω του Ορούτς Ρέις και των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων αποδεικνύουν ότι η στάση της Άγκυρας είναι προσχηματική. Και αυτό έγινε αντιληπτό ακόμη και από τα κράτη που είχαν αμφιβολίες. Η Ελλάδα ζητά την εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου του Οκτωβρίου για τις κυρώσεις και, ταυτόχρονα, ζητά ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Πώς αντιμετωπίζεται η προσπάθεια της Τουρκίας που την τελευταία εβδομάδα έχει επιδοθεί σε μία προσπάθεια «δημοσίων σχέσεων», προκειμένου να αντιστρέψει το κλίμα δυσαρέσκειας και εκνευρισμού που επικρατεί στις Βρυξέλλες και τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να αποφύγει κυρώσεις;
Η Τουρκία νομίζει ότι θα αντιστρέψει το κλίμα την τελευταία στιγμή υπό την πίεση των ενδεχόμενων κυρώσεων. Η επιθετική τακτική της έχει εκνευρίσει αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που μιλούν πια ανοιχτά για κυρώσεις. H Τουρκία προσπαθεί να δείξει καλή διαγωγή αλλά δεν πείθει. Το αντιλαμβάνεται ολόκληρη η Ευρώπη που τελευταία έχει δει τις απανωτές παράνομες NAVTEX, τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις και την προκλητική φιέστα στην κατεχόμενη Κύπρο.
Πολλοί θεωρούν ότι με γερμανική προεδρεία είναι μάλλον απίθανο να επιβληθούν μεγάλες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Συμφωνείτε και πώς κρίνετε τη στάση του γερμανικού παράγοντα στην ευρωτουρκική διένεξη;
Τα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας, καθώς και άλλων χωρών, κάνουν την ευρω-τουρκική διένεξη σύνθετη. Η Ισπανία π.χ. έχει σημαντικές συμφωνίες με την Τουρκία και προφανώς δεν θα ήθελε να την δυσαρεστήσει. Από την άλλη, το ότι η Τουρκία έριξε στο καλάθι των αχρήστων την διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας και αντέδρασε προκλητικά κατά την νηοψία στο τουρκικό της πλοίο έχει εκνευρίσει το Βερολίνο. Στην Σύνοδο Κορυφής θα δοθεί μια δύσκολη μάχη. Εύχομαι η Ευρώπη να μην στείλει το λάθος μήνυμα στην Τουρκία. Η γερμανική προεδρία καλείται σώσει να σώσει την αξιοπιστία της ΕΕ.
Και ο αμερικανικός παράγοντας πώς θα επηρεάσει την τουρκική επιθετικότητα; Μπορεί η κυβερνητική αλλαγή μετά τη νίκη Μπάιντεν να τη φρενάρει;
Ευτυχώς για μας, ο νέος πρόεδρος γνωρίζει καλά την περιοχή μας. Ξέρει το Κυπριακό, ξέρει τη Μεσόγειο, ξέρει πού βρίσκεται το Καστελλόριζο. Σίγουρα, η αποχώρηση Τραμπ στερεί από τον Ερντογάν έναν ιδιαίτερο φίλο, ο οποίος βρισκόταν σε άλλο μήκος κύματος από το Κογκρέσο και το State Department.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Πομπέο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου μίλησε για τουρκική παραβατικότητα και υπονομευτική στάση της Άγκυρας για τη συνοχή της Συμμαχίας. Μπορεί ο Αμερικανός ΥΠΕΞ να είναι υπό αναχώρηση, όμως εκφράζει το πνεύμα της αμερικανικής διπλωματίας. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως η αμερικανική στάση μετά την εκλογή Μπάιντεν θα είναι πιο εποικοδομητική, καθώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται την αξία της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συνολικά, κάνοντας ένας απολογισμό της έντασης που καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα με την Τουρκία, πώς αξιολογείτε τα βήματα που έγιναν όλο αυτό το διάστημα; Τι χάσαμε; Τι κερδίσαμε;
Η κυβέρνηση έκανε μία μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να καταστεί σαφής σε όλους τους εταίρους και συμμάχους η προκλητική, αναθεωρητική στάση της Τουρκίας. Είναι επιτυχία ότι πλέον αναγνωρίζεται από όλους ότι η Τουρκία αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή. Βεβαίως, η διαρκής επιφυλακή του αξιόμαχου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεών μας δεν είναι χωρίς ψυχικό και οικονομικό κόστος.
Τελικά η Ελλάδα ποια Τουρκία θέλει;
Η Ελλάδα επιθυμεί μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή και δημοκρατική Τουρκία, που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Η συμπεριφορά του «περιφερειακού νταή» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από καμία σύγχρονη δημοκρατική χώρα.
Τα βλέμματα των περισσοτέρων στη χώρα μας είναι στραμμένα στο εσωτερικό και στη μάχη κατά του κορονοϊού. Γιατί στο δεύτερο κύμα δε τα πήγαμε τόσο καλά;
Δεν συμφωνώ. Η Ελλάδα εξακολουθεί να ανήκει στην κατηγορία των χωρών που πηγαίνουν καλά και στο δεύτερο κύμα. Δυστυχώς, το παρόν κύμα ήταν σφοδρότερο παντού. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα συστήματα υγείας πιέζονται. Χώρες, όπως η Ελβετία, στέλνουν ασθενείς σε γειτονικά κράτη. Η Γερμανία, με τις περισσότερες αναλογικά κλίνες ΜΕΘ, πιέζεται και παρατείνει το lockdown.
Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα ενίσχυσε το ΕΣΥ, αυξάνοντας τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ και προσλαμβάνοντας περισσότερους από 7.000 ιατρούς και νοσηλευτές. Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι όλοι χαλαρώσαμε περισσότερο από όσο έπρεπε. Όμως, σήμερα, το πρόβλημα είναι εδώ. Όλοι οφείλουμε να δείξουμε ατομική ευθύνη και κοινωνική αλληλεγγύη. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.
Σιγά σιγά έρχεται και η ώρα του εμβολιασμού, Εσείς θα το κάνετε; Και τι απαντάτε σε όλους αυτούς τους πολίτες που προβληματίζονται και δηλώνουν ότι δε θα εμβολιαστούν;
Φυσικά και θα εμβολιαστώ. Άλλωστε, ζήτησα από τον υπουργό Υγείας και την 4η ΥΠΕ να έχουμε περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα στην ΠΕ Σερρών, για να γίνει ταχύτερα η διαδικασία. Οφείλουμε να ενημερώσουμε και να πείσουμε και τους πιο δύσπιστους. Όσοι προβληματίζονται, ας αναλογιστούν ότι μέχρι σήμερα τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές. Αν δεν εμβολιαστούμε, ο ιός COVID-19 θα παραμείνει μαζί μας για πολύ καιρό ακόμα.
Και μετά τι; Αρκεί το Ταμείο Ανάκαμψης για να ανακάμψει η χώρα;
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους για όσο χρειαστεί, προκειμένου να αντέξουν και να σταθούν στα πόδια τους μετά την πανδημία. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία μεγάλη ευκαιρία. Μπορεί να αλλάξει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Για να γίνει αυτό, χρειάζεται σχέδιο και αποφασιστικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει και τα δύο. Με την έκθεση Πισσαρίδη, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που διαθέτουν ολοκληρωμένη πρόταση για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 6 Δεκεμβρίου 2020