Στο διακοινοβουλευτικό φόρουμ Med-Mediterranean Dialogues, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας της Ιταλίας, τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής κ. Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Στο ετήσιο αυτό φόρουμ συμμετέχουν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων και των νομοθετικών σωμάτων των μεσογειακών κρατών, αλλά και αξιωματούχοι άλλων κρατών, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Κατά την παρέμβασή του ο Έλληνας βουλευτής αναφέρθηκε στη συντονισμένη αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και στην ανάγκη συνεργασίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία, επισημαίνοντας την παραβατική και προκλητική τακτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε:

«Είναι αλήθεια ότι ζούμε μια άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση που έχει επηρεάσει άμεσα τους πληθυσμούς και τις οικονομίες μας». «Η ενορχηστρωμένη αντίδραση της Ε.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες σε όλα τα κράτη μέλη, η χρηματοδότηση για τη γρήγορη δημιουργία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου και τα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας δίνουν σε όλους μας ελπίδα για το μέλλον της ηπείρου μας».

«Η Τουρκία ενεργεί ενάντια στα συμφέροντα της περιοχής μας και περιφρονώντας πλήρως τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου προκαλεί, θέτοντας σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα. Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι είναι ο κοινός παρονομαστής των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα παραμένει αφοσιωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τις Συμφωνίες. Αποδεικνύει την καλή γειτονία συμμετέχοντας σε πολυμερή σχήματα συνεργασίας στην περιοχή, όπως αυτά με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για ειρήνη, σταθερότητα και κοινή ευημερία στην Μεσόγειο. Και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό».

«Είναι πλέον καιρός να κατανοήσουν όλοι ότι οι κοινές προκλήσεις στην Μεσόγειο απαιτούν κοινή δράση. Η Ελλάδα πιστεύει ότι ο διακοινοβουλευτικός διάλογος μεταξύ των κρατών της Μεσογείου αποτελεί προϋπόθεση για την ευημερία των λαών μας» υπογράμμισε ο Έλληνας βουλευτής.