Για θαρραλέα λύση σε προβλήματα δεκαετιών έκανε λόγο ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι το χωροταξικό τοπίο της χώρας διακρίνεται, δυστυχώς, από γενική αναρχία και έλλειψη σεβασμού προς το φυσικό και αστικό περιβάλλον, θυμίζοντας ότι η σημερινή εικόνα είναι το αποτέλεσμα χρόνιων παθογενειών, με την ευθύνη να βαραίνει όχι μόνο εκείνους τους πολίτες που αυθαιρέτησαν αλλά και το κράτος, το οποίο πολλές φορές έκανε τα στραβά μάτια.

«Η λέξη χωροταξία αποκτά ξανά το πραγματικό της νόημα», τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου, υπογραμμίζοντας ότι τίθενται πλέον σαφείς κανόνες, με περιορισμό στην εκτός σχεδίου δόμηση. «Επιτέλους, μπαίνει τάξη στο τι και πού μπορεί να χτίσει κάποιος. Οι νέοι κανόνες θα σώσουν την ελληνική ύπαιθρο από την άναρχη και ανεξέλεγκτη δόμηση», ανέφερε ο βουλευτής Σερρών.

Επικρότησε την απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη να αποκτήσει η χώρα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια ως το 2028. «Έχουμε μείνει πίσω ακόμη και από τις βαλκανικές χώρες. Όμως, αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται να αναλάβει δράση. Πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», ανέφερε.

Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε και στην αναπτυξιακή πλευρά του νομοσχεδίου, που στηρίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές και επιχειρηματικά πάρκα, με αυξημένους συντελεστές δόμησης: «Θέλουμε ισχυρή ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον», εξήγησε. Επιπλέον, ο βουλευτής στάθηκε στις πρόνοιες του νομοσχεδίου για τα ενεργειακά και φιλικά στο περιβάλλον κτίρια, την μεταφορά συντελεστή δόμησης για την λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων και το πρόβλημα των αιώνιων ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων.

«Η εξασφάλιση της προσβασιμότητας στα ΑμεΑ είναι θέμα πολιτισμού»

Ο βουλευτής Σερρών υπενθύμισε ότι σήμερα, που είναι η παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, η κυβέρνηση ενισχύει την νομοθεσία για την προσβασιμότητα στα κτίρια. «Είναι υποχρέωση όλων μας να στηρίξουμε τα άτομα με αναπηρία. Είναι υποχρέωσή μας να μην αισθάνεται κανένας πολίτης αποκλεισμένος. Και το παρόν νομοσχέδιο αποδεικνύει ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ, τα άτομα με αναπηρίες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα», κατέληξε ο κ. Χατζηβασιλείου.