«O νέος προκλητικός χάρτης που έδωσε στην δημοσιότητα η Άγκυρα αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η Τουρκία έχει αυτοκρατορικές φαντασιώσεις κι αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για την περιοχή μας», ανέφερε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής Σερρών κ. Τάσος Χατζηβασιλείου.

«Ο χάρτης, που έγινε νόμος της Τουρκίας με υπογραφή του κ. Ερντογάν, αποτυπώνει τις θαλάσσιες περιοχές όπου η γειτονική χώρα θεωρεί ότι έχει αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης και εκτείνονται ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Ρόδου», εξήγησε ο κ. Χατζηβασιλείου.

«Ο χάρτης αυτός αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι η Τουρκία έχει αυτοκρατορικές φαντασιώσεις κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την περιοχή. Προσπαθεί να δώσει μια θεωρητική υπόσταση στο παράνομο τουρκικό αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας και να το νομιμοποιήσει στη διεθνή κοινή γνώμη. Ο χάρτης είναι τελείως ασύμβατος με κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και δημιουργεί προβλήματα ασφαλείας στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα», τόνισε ο βουλευτής, εξηγώντας ότι μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο να απειληθούν ανθρώπινες ζωές.

«Πλέον ο Ερντογάν παίζει ανοιχτά με τη φωτιά. Αν ο χάρτης ισχύσει, υπάρχει κίνδυνος σε μια ενδεχόμενη ανάγκη για έρευνα και διάσωση να οδηγηθούμε, αν όχι σε θερμό επεισόδιο, σε ένα ατύχημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Ο κ. Χατζηβασιλείου επεσήμανε, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο εδράζεται σε δυο διαφορετικούς άξονες:

Ο πρώτος αφορά την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Η επικείμενη παραλαβή των πρώτων Rafale, θα μεταβάλει προς όφελός μας την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Επίσης, προβλέπεται να στηριχθεί η ΕΑΒ, προκειμένου να μετατραπεί σε περιφερειακό κέντρο συντήρησης αεροσκαφών».

Ο δεύτερος, αφορά το διπλωματικό πεδίο. Ο βουλευτής σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι καταλαβαίνουν πλέον ότι η Τουρκία απειλεί την ίδια την ευρωπαϊκή ασφάλεια.  Ωστόσο, εξήγησε, για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τις κυρώσεις χρειάζεται ομοφωνία των 27 κρατών-μελών, κάτι που θέλει χρόνο.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν αφήνει αναπάντητη καμία τουρκική πρόκληση. Σε κάθε παράνομη πράξη των Τούρκων, η Ελλάδα απαντά με νόμιμο διπλωματικό τρόπο. Ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την κρίση σε στρατιωτική και να είναι η Ελλάδα αυτή που θα κάνει το πρώτο βήμα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηβασιλείου.