«Δεν αρκεί μία μόνο κίνηση από την Τουρκία, χρειαζόμαστε συνέχεια και συνέπεια. Πρέπει να αποδείξει ότι η αποκλιμάκωση έχει διάρκεια και δεν είναι τακτικισμός», τόνισε ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, αναφερόμενος στην επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην Αττάλεια.

Ο βουλευτής εξήγησε ότι η απόσυρση του Oruc Reis είναι μια καλή πρώτη κίνηση της Άγκυρας, όμως οι κυρώσεις της Ε.Ε., όπως παρουσιάστηκαν από τον κ. Borrell, παραμένουν στο τραπέζι και επαφίεται στην Τουρκία για το αν θα ενεργοποιηθούν.

Ως προς τον διάλογο που θα μπορούσε να ξεκινήσει, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν τον φοβάται και συνέχισε λέγοντας ότι οι διερευνητικές επαφές θα μπορούσαν να εκκινήσουν από εκεί όπου σταμάτησαν το 2016. Στη συνέχεια, θα μπορούσε να ακολουθήσει διάλογος αυστηρά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και για τη μοναδική εκκρεμότητα, τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Αυτά θα συζητηθούν όταν η Άγκυρα επιδείξει ειλικρινή καλή θέληση, επεσήμανε ο κ. Χατζηβασιλείου, και συνέχισε λέγοντας ότι η αλλαγή στάσης της Τουρκίας ενισχύει τις θέσεις μας, καθώς η Ελλάδα έχτισε συμμαχίες και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν δέχεται παιχνίδια με την κυριαρχία της.