Ως θετική κίνηση χαρακτήρισε την απομάκρυνση του τουρκικού σκάφους Ορούτς Ρέις από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου σε πρωινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Όμως, πρόσθεσε ότι χρειάζονται και άλλες κινήσεις από την τουρκική πλευρά, για να πείσει ότι πράγματι έχει καλή πίστη και καλή διάθεση για συνομιλίες. Τα ξεκάθαρα μηνύματα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτακη και η πίεση από την σύνοδο των Med-7, τη γερμανική προεδρία της ΕΕ και την επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο ήταν τα στοιχεία που επηρέασαν την τουρκική πλευρά στην απόφασή της για επιστροφή του ερευνητικού σκάφους στην Ατταλεία, ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Σε ερώτηση του Δημήτρη Καμπουράκη για το πόσο απέχουμε από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο βουλευτής της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ήταν ήδη έτοιμη για τις διερευνητικές από τον Αύγουστο. Η πλευρά μας είναι διατεθειμένη για επανέναρξη, εφόσον η Άγκυρα πάρει όλα τα σκάφη, σταματήσει τις προκλήσεις και τις παράνομες NAVTEX. «Η Τουρκία ήταν εκείνη που υπαναχώρησε από την επανέναρξη της προδιαλογικής διαδικασίας, με πρόφαση την υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, και ήταν εκείνη που ξεκίνησε την ένταση», υπογράμμισε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Διάλογος μόνο για θαλάσσιες ζώνες

Τέλος, ο Σερραίος βουλευτής υπενθύμισε την πάγια θέση της κυβέρνησης για διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με αντικείμενο τη μοναδική εκκρεμότητα καθορισμού υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.