Μετά την αποκάλυψη του σχεδίου του στην εφημερίδα «Die Welt», ο Ερντογάν είναι πια διεθνώς εκτεθειμένος, τόνισε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA και τον Αντώνη Σρόιτερ ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.

«Αποκαλύπτονται πλέον στην διεθνή κοινότητα οι προθέσεις του Τούρκου Προέδρου, που στοχεύει σε ένα σκηνοθετημένο θερμό επεισόδιο,  στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν θα ήθελε να ωθήσει την Αθήνα να κάνει εκείνη την πρώτη κίνηση για να βρεθούμε εν αδίκω και εκείνος να εμφανίζεται ως ο ειρηνοποιός και ο σταθεροποιητής στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.  

Με το βλέμμα σε Γαλλία και κυρώσεις

Ο κ. Χατζηβασιλείου εξήγησε ότι η Τουρκία θέλει να μας οδηγήσει σε ένα διάλογο μέσω εκβιασμών, κάτι που η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχτεί. «Τα επόμενα χρονικά ορόσημα είναι η κάθοδος του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ στην περιοχή, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που θα αποφασίσει για κυρώσεις και, τέλος, οι εκλογές στην Αμερική, όπου  η πιθανή ήττα Τραμπ θα στερήσει από τον Ερντογάν έναν “ιδιόμορφο φίλο” με τον οποίο έχει έναν ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας», προσέθεσε ο βουλευτής.

Ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι ο εθνικός παροξυσμός του Τούρκου Προέδρου, που έχει εκπαιδεύσει  το τουρκικό ακροατήριο σε αυτού του είδους την ρητορική,  δεν βοηθάει στην διπλωματική αποκλιμάκωση της έντασης. Ακόμη περισσότερο, προσέθεσε ο κ. Χατζηβασιλείου, ο Ερντογάν νιώθει ότι η Ελλάδα τον περιφρονεί, όμως η κυβέρνηση διατηρεί υπεύθυνη και σοβαρή στάση, απαντώντας όπως και όταν πρέπει.

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, ο βουλευτής εκτίμησε ότι όποτε αυτές επιβληθούν, θα είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του ίδιου του κ. Ερντογάν και σίγουρα θα του επιφέρουν πρόσθετο εκνευρισμό, όμως ο οικονομικός τους αντίκτυπος θα τον οδηγήσει σε ενός είδους υπαναχώρηση.