Τάσος Χατζηβασιλείου στη Βουλή: Η Ελλάδα είναι μια ήρεμη δύναμη που δεν επικαλείται απλώς το Διεθνές Δίκαιο. Το αξιοποιεί για να κατοχυρώνει στην πράξη τα δικαιώματά της

Ιστορικές χαρακτήρισε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας και βουλευτής Σερρών της ΝΔ, τις δύο συμφωνίες που κυρώνονται σήμερα από τη Βουλή, με τις οποίες για πρώτη φορά η Ελλάδα καθορίζει αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Ο εισηγητής έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά, που διαπραγματεύτηκε με υπευθυνότητα και γνώμονα την προστασία του εθνικού συμφέροντος.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι με τις δύο συμφωνίες, η κυβέρνηση κλείνει εκκρεμότητες δεκαετιών, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι εφαρμόζει μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας προς πάσα κατεύθυνση.

Νωρίτερα, ο κ. Χατζηβασιλείου είχε απορρίψει την ένσταση αντισυνταγματικότητας της Ελληνικής Λύσης, εξηγώντας ότι η διαδικασία κύρωσης δεν προσκρούει στο άρθρο 28 παρ. 3 του Συντάγματος. «Η αντισυνταγματικότητα που προβάλλεται από την Ελληνική Λύση είναι νομικά έωλη και πολιτικά σαθρή. Γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού και όχι ουσίας», τόνισε ο εισηγητής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπεκφεύγει με ένα φοβισμένο «παρών»

Ο κ. Χατζηβασιλείου κατηγόρησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στους υποστηρικτές της συμφωνίας και σε εκείνους που ζητούν στείρα αντιπολίτευση. «Ο κ. Τσίπρας στο Φόρουμ Δελφών ζήτησε συμφωνία με την Αίγυπτο και διευκρίνισε ότι συμφωνεί και με την μερική οριοθέτηση. Τώρα επιλέγει την υπεκφυγή του «παρών». Στόχος είναι να εξασφαλίσει την εσωκομματική του ηρεμία. Καμία υπεύθυνη πολιτική δύναμη, όμως, δεν μπορεί να υπεκφεύγει από μείζονα εθνικά ζητήματα, όπως είναι αυτά που συζητούμε σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηβασιλείου. «Στα εθνικά ζητήματα δεν χωρούν «παρών». Τα εθνικά θέματα θέλουν καθαρές θέσεις», τόνισε.

Ο εισηγητής εξήγησε ότι τα δύο κείμενα αποτελούν αδιάψευστη απόδειξη ότι η κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία ασκούν υπεύθυνη και τολμηρή εξωτερική πολιτική, με σιγουριά και αποφασιστικότητα, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

«Ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες, με την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα, οι δύο συμφωνίες εξασφαλίζουν για την Ελλάδα πολύ περισσότερα από εκείνα που ρητά περιγράφουν. Στέλνουν παντού το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια ήρεμη δύναμη. Μια δύναμη που δεν επικαλείται απλώς το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά πλέον αποδεικνύει ότι μπορεί να το αξιοποιεί για να κατοχυρώνει στην πράξη τα δικαιώματά της» υπογράμμισε ο κ. Χατζηβασιλείου.