Εθνική επιτυχία χατακτηρίζει τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

«Αν ο κ. Ερντογάν πιστεύει ότι θα συμμετάσχουμε σε διάλογο ‘άνευ όρων και προϋποθέσεων’ πλανάται» τονίζει ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος χαρακτηρίζει εθνική επιτυχία τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Κύριε Χατζηβασιλείου, πόσο σημαντική είναι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ; Τι σηματοδοτεί; Και πως σχολιάζετε την αντίδραση της Άγκυρας ότι η Συμφωνία είναι ανύπαρκτη;

Η συμφωνία με την Αίγυπτο συνιστά μεγάλη εθνική επιτυχία. Αποκαθιστά την τάξη στη Μεσόγειο. Η κυβέρνηση στέλνει ηχηρό μήνυμα αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας, δημιουργεί νομικό κεκτημένο και δείχνει ότι το διεθνές δίκαιο είναι το μόνο εργαλείο διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων. Η Ελλάδα αυξάνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η συμφωνία καθιστά «κουρελόχαρτο» το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και επιβεβαιώνει περίτρανα ότι τα νησιά μας έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον, δείχνει ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί προϋπόθεση για κάθε οριοθέτηση, επομένως η Τουρκία και η Λιβύη καλούνται να τηρήσουν τη διεθνή νομιμότητα. Η τουρκική αντίδραση ήταν αναμενόμενη. Χαρακτηρίζει ανύπαρκτη μία ισχυρή συμφωνία που υπεγράφη από δύο κυρίαρχα κράτη επειδή δεν διαθέτει νομικά όπλα για να την ακυρώσει. Οι προκλήσεις και οι νέες παράνομες NAVTEX δείχνουν ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε νομικά ισχυρότερη θέση, μετά τις συμφωνίες οριοθέτησης με την Ιταλία και τώρα με την Αίγυπτο.

Ποια είναι τα συμπεράσματα που βγάζετε από την πρόσφατη καλοκαιρινή ένταση με την Τουρκία;

Η κυβέρνηση έπεισε ότι δεν «παίζει» με ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού προς πάσα κατεύθυνση λειτούργησε καταλυτικά για την τουρκική υπαναχώρηση. Επιπλέον, η χώρα απέδειξε ξανά την αποτρεπτική της ισχύ, καθώς ο στόλος όρθωσε πλωτό τείχος σε χρόνο μηδέν. Από την άλλη, ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να καταστεί περιφερειακός ρυθμιστής στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι όσο κυβερνά στη γειτονική χώρα ο Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα υπάρξει ηρεμία με την Ελλάδα. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

Δε βλέπω πιθανότητες αλλαγών στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Η γειτονική χώρα διέρχεται μία φάση ισλαμιστικού και εθνικιστικού παροξυσμού. Οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις διαγωνίζονται στον εθνικισμό και τον λαϊκισμό. Η πολιτική του κ. Ερντογάν έχει στρέψει την Τουρκία ανατολικότερα, την απομακρύνει από τη Δύση και την μετατρέπει από κοσμικό σε ισλαμικό κράτος, γεγονός που συμπαρασύρει τα περισσότερα τουρκικά κόμματα.

Μέχρι που μπορεί να πάει ο διάλογος με την Τουρκία; Και τι απαντάτε σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι μόνο η Ελλάδα θα χάσει αν καθίσει στο τραπέζι των όποιων συνομιλιών;

Η επικοινωνία με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι παραδινόμαστε στις διεκδικήσεις της. Εφόσον ο δίαυλος λειτουργεί αποτελεσματικά, το επόμενο στάδιο είναι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, στις οποίες καταγράφονται οι θέσεις των δύο πλευρών. Αν αυτή η βολιδοσκόπηση γίνει με καλή πίστη, τότε λειτουργεί ως πρόδρομος διαλόγου. Όμως, για να ξεκινήσει διάλογος, πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις: αποφυγή προκλήσεων, ακόμα και στην κυπριακή ΑΟΖ, συγκεκριμένη θεματολογία, δηλαδή συζήτηση αποκλειστικώς για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, και διεξαγωγή των συνομιλιών αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Αν ο κ. Ερντογάν πιστεύει ότι θα συμμετάσχουμε σε διάλογο «άνευ όρων και προϋποθέσεων», πλανάται.

Την ίδια στιγμή ως χώρα δεν έχουμε βρει τη σωστή ισορροπία στο ζήτημα του κορονοϊού. Όταν προστατεύουμε την δημόσια υγεία -όπως έγινε το Μάρτιο και μετά- βουλιάζει η οικονομία, όταν ανοίγουμε τα μαγαζιά -όπως τώρα- αυξάνονται τα κρούσματα. Κατά τη γνώμη σας τι πρέπει να γίνει για να κερδηθεί αυτό το δύσκολο εγχείρημα;

Η κυβέρνηση επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Προστατεύθηκε η δημόσια υγεία και στηρίχθηκαν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, καλλιεργήθηκε η κουλτούρα της συλλογικής ευθύνης, χάρη στη στάση των πολιτών. Ήταν αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα του τουρισμού, όμως για να κερδίσουμε το στοίχημα, πρέπει να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας. Η κυβέρνηση έκρουσε τον κώδωνα της αφύπνισης και συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους. Είναι στο χέρι μας να ξεπεράσουμε την κρίση του κορονοϊού και να παραμείνουμε ασφαλείς.

Τι απαντάτε στην κριτική ότι η κυβέρνηση στη δεύτερη φάση της πανδημίας έκλεισε πιο πολύ το μάτι στην οικονομία, με αποτέλεσμα να ξεφύγουν κατά πολύ τα κρούσματα; Και γιατί δεν μπορούμε να πάμε σε ένα δεύτερο καθολικό lockdown, όπως τονίζει συχνά ο πρωθυπουργός;

Περνάμε τη μεγαλύτερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και αυτό αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει την δημόσια υγεία. Σήμερα, το ΕΣΥ είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το προηγούμενο 6μηνο. Όλοι οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, προκειμένου να προστατεύσουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Ξεπεράσαμε με επιτυχία την πρώτη φάση της πανδημίας, καθώς κράτος και πολίτες συνεργάστηκαν αποτελεσματικά. Οφείλουμε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο και να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι έχουμε κοινωνική ευθύνη.

Μεγάλο στοίχημα και το Ταμείο Ανάκαμψης. Εδώ τι πρέπει ένα προσέξουμε;

Η κυβέρνηση εξασφάλισε 72 δισεκατομμύρια για τα επόμενα χρόνια, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση. Στόχος είναι ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Χρειάζεται να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και την εξωστρέφειά μας, να συνδέσουμε την παραγωγή με την καινοτομία, να προωθήσουμε τη ψηφιακή οικονομία. Κι όλα αυτά με τρόπο συμβατό με την προστασία του περιβάλλοντος. Οι ευρωπαϊκοί πόροι δεν θα ξοδευτούν αλόγιστα και χωρίς σχέδιο. Ήδη έχουμε στα χέρια μας το προσχέδιο της Έκθεσης Πισσαρίδη, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις αναπτυξιακής πολιτικής που θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας.

Ένα χρόνο και ένα μήνα συμπληρώνει αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πως θα τη βαθμολογούσατε και τι θα λέγατε ότι της έλειψε;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη λειτούργησε άριστα και αποτελεσματικά από την πρώτη στιγμή. Μέσα σε ένα χρόνο, αντιμετώπισε με επιτυχία την κρίση στον Έβρο και την πανδημία του κορονοϊού, και προώθησε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της οικονομίας. Έστειλε σαφές μήνυμα για τις εθνικές κόκκινες γραμμές και, ταυτόχρονα, κατόρθωσε να ανακτήσουμε το καλό brand name της χώρας. Το επιτυχημένο κυβερνητικό σχήμα, με τις λειτουργικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε ο πρωθυπουργός, έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών. Το βάρος τώρα «πέφτει» στην οικονομία και την αξιοποίηση των αυξημένων κοινοτικών πόρων.

Και η Μακεδονία; Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για να πάρει εμπρός η μηχανή της ανάπτυξης στον Βορρά;

Η ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Η Μακεδονία και η Θράκη βγαίνουν από τον πενταετή λήθαργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκίνησε η διαδικασία για το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς ThessINTEC, που θα κάνει την περιοχή μας κέντρο καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Δρομολογούνται η κατασκευή του flyover στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, η ανάπλαση της ΔΕΘ, η βελτίωση των οδικών υποδομών σε όλες τις ΠΕ.

Ακόμα, θα απελευθερωθούν πόροι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ένα καλά σχεδιασμένο εργαλείο για αναπτυξιακά έργα μέσω της αυτοδιοίκησης. Ειδικά για τη Θράκη, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, συστάθηκε ειδική Διακομματική Επιτροπή στη Βουλή για την εκπόνηση ολοκληρωμένου πορίσματος για την περιφερειακή ανάπτυξη. Επιτέλους, η Βόρεια Ελλάδα… αλλάζει “πίστα”.

 

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 9 Αυγούστου 2020

Διαβάστε την συνέντευξη στον ιστότοπο της εφημερίδας στον ακόλουθο σύνδεσμο: 

https://www.makthes.gr/tasos-chatzivasileioy-planatai-o-erntogan-302145