Η Ελλάδα αυξάνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τη δικαιοδοσία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο συνιστά μεγάλη εθνική επιτυχία. Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι εφαρμόζει με σταθερά βήματα στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Στέλνει ηχηρό μήνυμα αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας προς πάσα κατεύθυνση και δημιουργεί ισχυρό νομικό κεκτημένο, ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη διεθνή νομιμότητα. Παράλληλα, δείχνει τον δρόμο για τον τρόπο με τον οποίο διευθετούνται οι διμερείς εκκρεμότητες: διαπραγμάτευση με καλή πίστη, εφαρμογή των συνθηκών και συμβάσεων, χωρίς απειλές και εκβιασμούς.

Η Ελλάδα αυξάνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τη δικαιοδοσία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και, φυσικά, καταρρίπτει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο το παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο και τις παράλογες τουρκικές αξιώσεις ότι τα νησιά δεν διαθέτουν θαλάσσιες ζώνες. Στο μεταξύ, η Λιβύη αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να προσέλθει σε συζητήσεις με την Ελλάδα για τον μεταξύ μας καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Κι αυτό γιατί από σήμερα βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων και αναγνωρισμένων οριοθετήσεων, δηλαδή της ελληνο-ιταλικής και της ελληνο-αιγυπτιακής. Δεν θα έχει πια το περιθώριο να απορρίπτει τις συζητήσεις με τη χώρα μας.

Εκτός αυτού, η χθεσινή συμφωνία επιβεβαιώνει ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί προϋπόθεση για κάθε οριοθέτηση, επομένως η Τουρκία και η Λιβύη καλούνται να εναρμονιστούν με τη σκληρή για τις ίδιες πραγματικότητα. Όσο για την παράνομη προσπάθεια της Άγκυρας να οριοθετήσει ΑΟΖ με το Κάιρο παραβιάζοντας τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών, αυτή έπεσε στο κενό. Η Αίγυπτος επέλεξε τη διεθνή νομιμότητα, παρ’ όλο που ο κ. Ερντογάν της προσέφερε μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση. Και, φυσικά, η παρούσα συμφωνία εξασφαλίζει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας την επήρεια των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθιστώντας κουρελόχαρτο το μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ. Τέλος, εμβαθύνει τις σχέσεις μας με το μεγαλύτερο αραβικό κράτος, την Αίγυπτο.

Η συμφωνία αποκαθιστά την τάξη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική διπλωματία, με σταθερά βήματα, διευθετούν χρόνιες εκκρεμότητες. Στην ουσία, η Ελλάδα εδραιώνεται ως πόλος δημοκρατίας και περιφερειακής σταθερότητας.

* Ο Τάσος Χατζηβασιλείου είναι βουλευτής ΝΔ Σερρών και διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας

Διαβάστε το άρθρο στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.tanea.gr/2020/08/08/politics/i-symfonia-apokathista-tin-taksi-stin-anatoliki-mesogeio/