Για την σπουδαία σημασία της Συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EASTMED μίλησε σήμερα στην Βουλή ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο θα συνδέσει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την Ελλάδα και με ολόκληρη την Ευρώπη, και θα καλύψει δυνητικά έως και το 10% των αναγκών της ηπείρου μας σε φυσικό αέριο.

Ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας, που δημιουργεί καινούργιο διπλωματικό κεφάλαιο για την χώρα. Προσέθεσε, ότι η Συμφωνία αναβαθμίζει πολλαπλώς τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και δημιουργεί μεγάλη προοπτική ανάπτυξης.

Στα σημαντικά πλεονεκτήματα της Συμφωνίας, ο βουλευτής συμπεριέλαβε το γεγονός ότι αποτελεί μια ισχυρή απάντηση στον τουρκικό αναθεωρητισμό. «Από τη μία, ακυρώνει στην πράξη το μαξιμαλιστικό δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας». ‘Ένα δόγμα που έχει αναδειχθεί σε εθνικό αφήγημα στην γειτονική χώρα, παρόλο που είναι ασύμβατο με κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. Και από την άλλη, επιβεβαιώνει την αναγνώριση της Ελλάδας ως πόλου περιφερειακής σταθερότητας στην Μεσόγειο», είπε ο βουλευτής. Επιπλέον, ανέφερε ότι η Τουρκία αυτοαποκλείστηκε από τον αγωγό, διότι λειτουργεί ως περιφερειακός ταραξίας, που αγνοεί επιδεικτικά το Διεθνές Δίκαιο.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στους αυστηρούς κανόνες περιβαλλοντικής ασφάλειας που περιλαμβάνει η Συμφωνία, ενώ χαιρέτισε, κλείνοντας την ομιλία του, την απόφαση κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν, επιτέλους, το στρατηγικό αυτό έργο: «ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ, που στην αρχή πολεμούσε λυσσαλέα τον αγωγό, έχει αναγνωρίσει εδώ και καιρό την αξία του».