23Απρ2020 – Ημερολόγιο – Τάσος Χατζηβασιλείου

«Πρέπει οι χώρες να θέσουν ένα δίχτυ ασφαλείας στο δανεισμό» δήλωσε στον 102 fm της ΕΡΤ3 και την Ασπασία Βούζη ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της ΝΔ, βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης από την πανδημία.

Όπως εξήγησε, σήμερα δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις, ωστόσο θα αναζητηθούν συμβιβασμοί. «Πρέπει να “τα βρούμε” στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης της οικονομίας» σημείωσε και πρόσθεσε πως σήμερα οι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν την ενεργοποίηση δανειακών γραμμών από τον ESM με περιορισμένες προϋποθέσεις. «Δε χρειάζονται οι χώρες νέα μνημόνια, αλλά στήριξη για να αντέξουν τη δύσκολη στιγμή» υπογράμμισε.

Παράλληλα, θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και θα επιβεβαιωθεί η δημιουργία του SURE (Ταμείο Εγγύησης Εθνικών Ταμείων Επιδομάτων Ανεργίας).

Ερωτηθείς για το κορωνο-ομόλογο ανέφερε πως παραμένει στο «τραπέζι» καθώς, οι χώρες που το υποστήριξαν –μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- πιέζουν ώστε να μη φύγει από το πλαίσιο της συζήτησης.