Η Τουρκία αποσταθεροποιεί την Μεσόγειο – Η συμφωνία με την Λιβύη είναι γεωγραφικά και νομικά απαράδεκτη

Τις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κατήγγειλε ο βουλευτής Ν. Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου στην διάρκεια της έκτακτης συζήτησης για την Λιβύη, στην Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της Ε.Ε. στο Ζάγκρεμπ.

Ο βουλευτής υπογράμμισε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή που επηρεάζει την ασφάλεια τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο γεγονός ότι η Άγκυρα παρεμβαίνει στην Λιβύη, παραβιάζοντας το συμφωνηθέν στο Βερολίνο εμπάργκο όπλων. Παραβιάζει, όμως, και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με την απολύτως παράνομη και γεωγραφικά απαράδεκτη «συμφωνία» με την Τρίπολη για τις θαλάσσιες ζώνες. Ο βουλευτής τόνισε ότι οι δύο χώρες δεν έχουν απέναντι ακτές και η παράκαμψη της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των ελληνικών νησιών είναι αντίθετη με το δίκαιο της θάλασσας. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από την διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε.

Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι πρέπει να καταστεί σαφές στην Τουρκία πως αυτή η στάση της δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρόσθεσε ότι, αν και υποστηρίζουμε τον διάλογο, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και, επομένως, την ελευθερία ευρωπαϊκών ή άλλων κρατών.

Τέλος, κάλεσε σε ειλικρινή συνεργασία στην Μεσόγειο και κοινή δράση Λιβύη, εκείνους που σέβονται τις κοινές ευρωπαϊκές αρχές και το διεθνές δίκαιο.