Ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, ως νέος Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Χατζηβασιλείου συμμετείχε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία προηγείται της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όπου συζητούνται διεξοδικά όλα τα θέματα της ατζέντας του Συμβουλίου. Εκεί, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε διεξοδικά τα κόμματα – μέλη του ΕΛΚ για την τουρκική προκλητικότητα και την επίμαχη «συμφωνία» με την Λιβύη και ζήτησε την αμέριστη στήριξή τους.

Κατά την κρίσιμη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ακολούθησε, ο Πρωθυπουργός, ζήτησε και έλαβε από τους ομολόγους του την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα τα οποία συμφωνήθηκαν ομόφωνα στην Σύνοδο Κορυφής, αναφέρεται με σαφήνεια ότι το «μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο», παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας.

Ο Πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Ελληνες και σε όλες τις Ελληνίδες, «από το Καστελλόριζο ως την Κέρκυρα και από τη Γαύδο ως τον Έβρο, να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι έχουμε ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο, όχι μόνο επειδή έχουμε το δίκιο με το μέρος μας αλλά γιατί έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους που θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν πρόκειται αυτή να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».