Στο Ισραήλ βρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, ως καλεσμένος του American Jewish Committee, μαζί με ομάδα βουλευτών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της αποστολής ήταν να γίνει αυτοψία της κατάστασης που επικρατεί μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.

Η αποστολή μετέβη στο Κιμπούτς Μπεερί, του οποίου οι κάτοικοι πρόσφατα βίωσαν από πρώτο χέρι τις θηριωδίες της Χαμάς, θρηνώντας δεκάδες θύματα. Επίσης, η αποστολή επισκέφθηκε την πόλη των Βεδουίνων Ραχάτ, όπου οι βουλευτές συνομίλησαν με συγγενείς θυμάτων και ομήρων της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηβασιλείου επισκέφθηκε τη στρατιωτική βάση Shura, όπου συζήτησε με τον εκπρόσωπο Τύπου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, τον Συνταγματάρχη Olivier Rafowicz, για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και τις συνθήκες που επικρατούσαν το πρωινό της 7ης Οκτωβρίου. «Σήμερα, η στρατιωτική βάση χρησιμοποιείται ως χώρος φύλαξης για τα νεκρά σώματα Ισραηλινών πολιτών, θυμάτων της Χαμάς, που δεν ταυτοποιήθηκαν ακόμα. Αιτία η πρωτοφανής αγριότητα των τρομοκρατών δολοφόνων», τόνισε ο βουλευτής μετά την επίσκεψη στο στρατόπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επιστροφή της αποστολής των βουλευτών από την πόλη Ραχάτ προς το Τελ Αβίβ ήχησαν οι σειρήνες του πολέμου, αφού εκείνη τη στιγμή η Χαμάς είχε εξαπολύσει επίθεση με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στόχων. Τα μέλη της αποστολής βγήκαν από τα οχήματα και έπεσαν στο έδαφος για κάλυψη, μέχρι τη λήξη του συναγερμού και την ασφαλή συνέχιση της πορείας τους. Σχετικά με το επεισόδιο, ο κ. Χατζηβασιλείου δήλωσε: «Ήταν μία συγκλονιστική στιγμή. Ακούγονταν απανωτές εκρήξεις, καθώς οι ρουκέτες αναχαιτίζονταν από τον Iron Dome. Είναι αξιοσημείωτη η ετοιμότητα με την οποία αντέδρασαν οι Ισραηλινοί. Πλέον, είναι εξοικειωμένοι με αυτήν την τραγική κατάσταση. Η καθημερινότητα στην περιοχή είναι σκληρή».

Στις συναντήσεις του, ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, υπενθύμισε το διαχωρισμό ανάμεσα στους τρομοκράτες της Χαμάς και τον παλαιστινιακό λαό και επανέλαβε τη σημασία της λύσης των δύο κρατών, με τη δημιουργία εθνικής εστίας για τους Παλαιστινίους στα όρια του 1967.