«Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Βουλής να στηρίξουν αυτό το νομοθέτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην αποχή από τις ψηφοφορίες, όμως αν σήμερα έκανε μία εξαίρεση ανθρωπιάς, θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα πρέπει να υπερτερεί του όποιου κομματικού συμφέροντος», τόνισε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά τα Άτομα με Αναπηρία.

Ο Σερραίος βουλευτής, απευθυνόμενος στη πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση από την αρχή βρίσκεται στο πλευρό των Ατόμων με Αναπηρία. «Η στάση των κοινωνιών απέναντι στους συμπολίτες μας με αναπηρία αποτελεί ένδειξη πολιτισμού και δημοκρατικότητας. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για δήθεν νεοφιλελεύθερες πολιτικές στο χώρο των ΑμεΑ. Αλλά δεν θυμάμαι καμία εμβληματική παρέμβαση για τα Άτομα με Αναπηρία κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μην κάνετε σαν να μην κυβερνήσατε ποτέ και μην προσποιείστε σαν να μην έχει γίνει τίποτα από τη σημερινή κυβέρνηση. Ήδη από το 2020, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταρτίσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο περιλαμβάνει οριζόντιες δράσεις και μετρήσιμα αποτελέσματα με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας με αναπηρία», δήλωσε.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου, όπως την πλήρη εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης, που αποτελεί πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος. Ακόμα, αναφέρθηκε στη σημαντική εξάλειψη αναχρονιστικών όρων από τη νομοθεσία. «Μεγάλωσα με Άτομα με Αναπηρίες στο άμεσο περιβάλλον μου. Οι υποτιμητικές εκφράσεις δεν έχουν θέση ούτε στην καθημερινή επαφή με τους συνανθρώπους μας με αναπηρία, ούτε φυσικά στην ελληνική νομοθεσία. Και αυτές οι θετικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, δεν είναι μόνο συμβολικές. Είναι πυρηνικά ουσιαστικές», δήλωσε.

Επίσης, ο κ. Χατζηβασιλείου ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ανταπόκριση στο κάλεσμα βουλευτών για την καταγραφή της κατάστασης προσβασιμότητας στα δικαστικά κτήρια και την επί τόπου βελτίωσή της. «Επιτέλους, δεν είναι αόρατοι αυτοί οι πολίτες. Το νομοσχέδιο διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία. Είναι ελάχιστη υποχρέωση του νομοθέτη η στήριξη τέτοιων αξιέπαινων πρωτοβουλιών. Χωρίς ελεύθερη προσβασιμότητα σε οποιοδήποτε δομή ή κτήριο, όλα τα υπόλοιπα ατομικά δικαιώματα ουσιαστικά ακυρώνονται στην πράξη. Και η σημερινή κυβέρνηση βάζει αυτούς τους πολίτες στο κέντρο του ενδιαφέροντος», πρόσθεσε.