«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ούτε σήμερα. Δυστυχώς, τρένα, όπως εκείνα που μετέφεραν τους Εβραίους στα κολαστήρια βρίσκονται κρυμμένα στους «σταθμούς» νοσηρών αντιλήψεων που ξεχωρίζουν φυλή, χρώμα, ιδέες, φύλο, θρησκεία. Ποτέ ξανά!», τόνισε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την επετειακή αναφορά για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, εκπροσωπώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

 

Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε στις θηριωδίες του ναζισμού στην Ελλάδα. «Έξι εκατομμύρια άνθρωποι βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν στα κολαστήρια των ναζί. Και στη χώρα μας η εβραϊκή κοινότητα πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Οι 60.000 αδελφοί μας, Έλληνες Εβραίοι, που θυσιάστηκαν στο βάρβαρο βωμό του ναζισμού, αποτέλεσαν την 5η πολυπληθέστερη εθνική ομάδα στο Άουσβιτς. Πάνω από 46.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στάλθηκαν το 1943 στο Άουσβιτς. Ενώ και 2.000 Έλληνες Εβραίοι από την Κέρκυρα, 500 από την πόλη μου, τις Σέρρες, και περισσότεροι από 500 από την Ξάνθη, συνθέτουν τον τραγικό απολογισμό». Στη συνέχεια, ο Σερραίος βουλευτής υπενθύμισε τις γενοκτονίες και διώξεις που έχει βιώσει ο Ελληνισμός. «Ο Ελληνισμός βίωσε γενοκτονίες στα χώματα μας. Δίστομο, Κομμένο, Κάνδανος, Καλάβρυτα, Νέα Κερδύλλια και Κορμίστα Σερρών, σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που αντιστάθηκε στο ναζισμό και το φασισμό. Γι’ αυτό και ο λαός μας μπορεί να καταλάβει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει δίωξη, σύλληψη και τελικά θανάτωση. Όλα χωρίς λόγο. Χωρίς καμία απολύτως αιτία», δήλωσε ο βουλευτής, αναδεικνύοντας την ευαισθησία των Ελλήνων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Επιπλέον, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι σήμερα δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. «Είναι χρέος μας να αγωνιζόμαστε καθημερινά για την προάσπιση των θεμελιωδών αξιών της σύγχρονης μεταπολεμικής Ευρώπης: την προάσπιση της ελευθερίας και του ανθρωπισμού. Δυστυχώς, σε πολλές χώρες της ηπείρου μας, εμφανίζονται φορείς υπολειμμάτων της ναζιστικής ιδεολογίας. Το βλέπουμε ακόμα και στις εκλογικές αναμετρήσεις. Όλοι αυτοί οι φορείς πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει». Ο βουλευτής συνέχισε υπογραμμίζοντας τους σύγχρονους κινδύνους. «Είναι μονόδρομος για τις δημοκρατικές δυνάμεις να συνεχίζουν να μάχονται για την Ειρήνη, την Αλληλεγγύη και τη Δικαιοσύνη. Δυστυχώς, το αβγό του φιδιού εκκολάπτεται συνήθως σε ταραγμένες περιόδους, όπου οι απογοητευμένοι άνθρωποι προσπαθούν να εξηγήσουν τα πάντα με τρόπο επικίνδυνα απλοϊκό». Όπως δήλωσε, στην εποχή της «μετά-αλήθειας» όπου τα γεγονότα κινδυνεύουν να διαστρεβλωθούν σε χρόνο μηδέν, η απάντηση του συστήματος πρέπει να είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή πολιτικών που υπερασπίζονται την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, αφού όπως τόνισε «οι επικίνδυνοι εθνολαϊκιστές επενδύουν στον δήθεν κίνδυνο ρήξης του κοινωνικού ιστού».

 

Τέλος, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι έχουμε χρέος να θυμόμαστε όσα έχουν γίνει και να διδάσκουμε στις νεότερες γενιές την ιστορία αυτής της ανείπωτης τραγωδίας. «Η Ευρώπη βιώνει ξανά ημέρες πολέμου, ημέρες που μας θυμίζουν φρικτούς εφιάλτες του παρελθόντος. Οφείλουμε κάθε ημέρα να αναλογιζόμαστε τη θηριωδία του Ολοκαυτώματος ώστε να μην ξαναζήσει ποτέ η ανθρωπότητα τέτοιες στιγμές». «Σήμερα δεν τιμούμε απλά τη μνήμη των νεκρών του Ολοκαυτώματος. Σήμερα επιβεβαιώνουμε ότι παραμένουμε σε επαγρύπνηση, υψώνοντας ανάστημα απέναντι σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού», δήλωσε εμφατικά.

https://youtu.be/8Pq_yI-j8Uo