«Σήμερα αναδιοργανώνεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στη βάση ενός οργανωμένου σχεδίου του υπουργείου Υγείας. Σήμερα θεσμοθετείται η ισότιμη πρόσβαση όλων στον ΕΟΠΠΥ, ο οποίος γίνεται πλέον ισχυρός φορέας παροχής υπηρεσιών υγείας», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.

Σε ό,τι αφορά το θεσμό του δωρεάν προσωπικού ιατρού που εισάγεται με το εν λόγω νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηβασιλείου εξήγησε πως έρχεται να καλύψει τη βασικότερη ανάγκη των πολιτών. «Είναι γνωστό ότι, σήμερα, η έλλειψη ιατρικού προσωπικού αλλά και προσωπικού ιατρού είναι η αιτία της μαζικής προσέλευσης στα νοσοκομεία, γεγονός που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του συστήματος και φυσικά προκαλεί ταλαιπωρία σε πολλούς ασθενείς», υπογράμμισε ο βουλευτής, προσθέτοντας πως «το 40% των επισκεπτών που πηγαίνουν στο νοσοκομείο, θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από τους γιατρούς στις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας». Ανέφερε ακόμη πως «ο προσωπικός ιατρός θα είναι η πύλη εισόδου στο σύστημα υγείας, καθώς είναι εκείνος που θα ξέρει το ιστορικό και τις ανάγκες του κάθε ασθενή».

Ο κ.Χατζηβασιλείου, φέρνοντας ένα παράδειγμα από το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, επεσήμανε πως η συνεργασία ανάμεσα στο ΕΣΥ και τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα μπορεί να αποδώσει: “Οι θέσεις για αναισθησιολόγο είχαν προκηρυχθεί  πολλές φορές και η προσφορά εργασίας ήταν μηδαμινή. Η ηγεσία του Υπουργείου έφερε όμως αναισθησιολόγους από τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως από την Αττική, και μπορέσαμε έτσι να αποσυμφόρησουμε τη λίστα των χειρουργείων”.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για το θέμα των προσλήψεων στο ΕΣΥ, ο Σερραίος βουλευτής υπογράμμισε πως «στα 2 πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, προκηρύξαμε 2.913 θέσεις στο ΕΣΥ. Σε 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκηρύχθηκαν 2.857 θέσεις. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι» προκαλώντας την αντίδραση του πρώην Υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέα Ξανθού και την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος επιβεβαίωσε την ορθότητα των στοιχείων. Συμπλήρωσε ακόμη πως «μόνο για φέτος έχουν έχουν ήδη ανακοινωθεί 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών, 910 λοιπού προσωπικού και 700 ιατρών, ενώ εκκρεμούν και οι προκηρύξεις για τις θέσεις των ΤΟΜΥ».

Ο κ.Χατζηβασιλείου ξεκαθάρισε πως η απόφαση να συνεργαστούν οι υγειονομικές δυνάμεις του δημοσίου τομέα με τον ιδιωτικό στηρίζει το ΕΣΥ, η ενίσχυση του οποίου είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, ενώ αντίθετα εξήγησε πως «οι πραγματικοί υποστηρικτές του ιδιωτικού τομέα υγείας είναι εκείνοι που εμμονικά στερούν από τους πολίτες υπηρεσίες και τους αναγκάζουν να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας από την τσέπη τους».

Τέλος, ο βουλευτής άσκησε κριτική στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη πληρωμή της ρήτρας στο ηλεκτρικό ρεύμα, επισημαίνοντας πως η τροπολογία αυτή θυμίζει την αλήστου μνήμης εποχή του κινήματος «Δεν πληρώνω».«Κρίμα να παίρνετε τους πολίτες στο λαιμό σας, πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη. Αρκετά με τον λαϊκισμό!», κατέληξε ο κ. Χατζηβασιλείου.

https://www.youtube.com/watch?v=fpdv5laarCM