Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε την Πέμπτη σε συνάντηση με τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Παρίσι.

Λίγο πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Πρωθυπουργός βρέθηκε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων αλλά και ηγέτες των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κράτη – μέλη της ΕΕ που πρόσκεινται στο ΕΛΚ.

Στη σύνοδο συμμετείχαν η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Αντόνιο Λόπεθ Ιστούριθ, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της Λετονίας και της Κροατίας, ενώ παρόντες ήταν και οι επικεφαλής των κεντροδεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης από την Ισπανία, την Σουηδία, την Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι σημαντικές επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ανάγκη διατήρησης ενιαίας στάσης της Ευρώπης απέναντι στον αναθεωρητισμό.

Αναλύθηκαν ακόμη και οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων στην αγορά ενέργειας. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προτάσεις του, καθώς και στην επιστολή που έστειλε τις προηγούμενες ημέρες στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση, ώστε να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά.

Παρών στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ήταν ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.11625a89-7efc-4c1a-b06d-524ef81457e9