O φάκελος του πρωθυπουργού στο Λονδίνο ήταν γεμάτος με θέματα από τον πολιτισμό μέχρι την οικονομία. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η τουρκική προκλητικότητα, ο ρόλος των Ελλήνων της Μεγάλης Βρετανίας, οι ξένες επενδύσεις και η αναστροφή του brain drain ήταν ορισμένα μόνο από τα ζητήματα που ετέθησαν στο τραπέζι των συναντήσεων με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Το πρόσφατο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώνει την στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να κινείται διπλωματικά σε πολλαπλά επίπεδα. Δεν προσεγγίζει τα ζητήματα μονοδιάστατα. Αντίθετα, με στρατηγικό σχεδιασμό, διαμορφώνει και παρουσιάζει στους συνομιλητές μας μια εμπλουτισμένη ατζέντα, όπως ακριβώς αρμόζει σε μια σοβαρή και υπεύθυνη χώρα σαν την Ελλάδα.

Πράγματι, ο φάκελος του πρωθυπουργού στο Λονδίνο ήταν γεμάτος με θέματα από τον πολιτισμό μέχρι την οικονομία. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η τουρκική προκλητικότητα , ο ρόλος των Ελλήνων της Μεγάλης Βρετανίας, οι ξένες επενδύσεις και η αναστροφή του brain drain ήταν ορισμένα μόνο από τα ζητήματα που ετέθησαν στο τραπέζι των συναντήσεων με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Η δυναμική της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι πλέον ξεκάθαρες. Η πολιτική σταθερότητα, η στήριξη στον επιχειρηματικό κόσμο, οι μειώσεις φόρων δημιουργούν ένα φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις και ενισχύουν την εμπιστοσύνη των αγορών. Όλοι οι συνομιλητές του πρωθυπουργού εστίασαν στο γεγονός ότι η χώρα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Όλοι στάθηκαν στη δουλειά της κυβέρνησης στο πεδίο της μείωσης της γραφειοκρατίας και στον ταχύτατο ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Έχοντας ξαναχτίσει το εθνικό brand name, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους επικεφαλής χρηματοπιστωτικών οργανισμών, με εκπροσώπους εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων και επιχειρήσεων διεθνούς εμβέλειας, με δραστηριότητα στους τομείς της ενέργειας, της αγοράς ακινήτων, των υποδομών, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Η χώρα είναι έτοιμη να υποδεχθεί νέες μεγάλες επενδύσεις. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο ταλέντο και τις δεξιότητες των Ελλήνων, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις τεχνολογίας αιχμής μπορούν να βρουν στην Ελλάδα εργαζόμενους υψηλού επιπέδου.

Και, φυσικά, η επιλογή του πρωθυπουργού να αναδείξει την ανάγκη επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, επικαιροποιεί το πλαίσιο των ελληνοβρετανικών σχέσεων. Η υπόθεση έχει ξεκάθαρα διακυβερνητικό χαρακτήρα και αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα του αναγκαίου διαλόγου. Όμως, υπάρχει ένα νέο στοιχείο που κάνει τη διαφορά: με βάση πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου τάσσεται υπέρ της επιστροφής και της επανένωσης των γλυπτών. Κι αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Η κυβέρνηση θα εργαστεί μεθοδικά με στόχο να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα αποκαταστήσουν μια ιστορική αδικία που απασχολεί κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

* Ο Δρ. Τάσος Χατζηβασιλείου είναι Βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ

Διαβάστε το άρθρο στην ιστοσελίδα του READER:

https://www.reader.gr/politiki/393411/i-employtismeni-atzenta-tis-episkepsis-toy-kyriakoy-mitsotaki-sto-londino